Healthy

“Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé.” (Richard Bach: Illúziók)

Utolsó kommentek

  • kismamaetrend: Kedves cikk;) Sokat lehet olvasni ebben a témában, de nagyon általánosan, nekünk megoldás kell. Nem? (2012.11.02. 13:40) Kismama étrend
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:02) Vérvételek a terhesség alatt
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:00) Kismamák és az alvás
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, <a href="http://weightlo... (2012.01.19. 07:59) Kismamák és az alvás
  • igaz tett: Két féle DNS mintavételi eljárás létezik. A nevesített és az anoním. Mindkét esetben egyazon módsz... (2009.09.27. 22:22) Apasági vizsgálat
  • Utolsó 20

Napi zöldség

A retek A retek (Raphanus sativus) eredetileg Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik, ahol már évezredek óta termesztik, időközben Európában is meghonosodott. Fekete, vörös, bíborszínű variációja, valamint fehér hosszúkás változata, a jégcsapretek, földrészünk egyik legkedveltebb zöldsége és értékes gyógynövénye. Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól. Ezenkívül jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Ha valaki túl gyakran emelgette a söröskorsót, a retek támogatta a máj méregtelenítő munkáját, hiszen serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást.

Címkék

10. terhességi hét (1) 12 terhességi hét (1) 13 terhességi hét (1) 14. (1) 16. terhességi hét (1) 28. terhességi hét (1) 2 trimeszter (1) advent (1) afp (1) alkohol szindróma (1) allen carr (1) alvásproblémák (1) amniocentézis (1) apasági nyilatkozat (1) apasági vizsgálat (1) baba (2) bárányhimlő (1) boldog új évet (1) céges buli (1) cigi (1) császármetszés (1) csinos kismama (1) csipkebogyó (1) csípőficam (1) czeizel (1) daganat tünetei (1) depresszió (2) diabétesz (1) dohányzás (4) dohányzási tilalom (1) egészség (7) egészségügyi rádió (1) életmód (4) évkezdet (1) évvége (1) farfekvés (1) fiú vagy lány (1) fogápolás (1) folsav (1) gátizom torna (1) genetikai vizsgálat (1) gyerek (1) gyermeknevelés (1) gyermek neme (1) gyógynövények kismama (1) gyomorégés (1) hajhullás (1) hálapénz (1) hányinger (2) haspuffadás (1) hellókarácsony (2) hetedik hét (1) hyperthonia (1) influenza (2) intim torna (1) karácsony (1) karácsonyi buli (1) karácsonyi depresszió (1) karácsonyi party (1) kedvezmények juttatások kismamáknak (1) kilencedik terheségi hét (1) kismama (1) kismama étrend (1) kismama étrendje (1) költségek (1) kopaszodás (1) lekvár (1) lélek (1) lelki egészség (1) leszokás (1) madonna koncert (1) magas vérnyomás (1) magzatvédő vitamin (1) melleink védelme (1) mintaétrend (1) oltás (1) onkológiai intézet (1) pavlik kengyel (1) petesejt (1) ringató program (1) sperma (1) spinális érzéstelenítés (1) stria (1) szépségtippek (1) szexuális élet (1) sztárok (1) szülés (1) tanfolyam kismamáknak (1) tények tévhitek (1) terhesgondozás (1) terhesség (43) terhességi (1) terhességi hét (1) terhességi teszt (1) terhességi vitamin (1) terhesség gyógyszer (1) terhesség háziállatok (1) terhesség szex (1) termékenység (2) teszt (1) tévhitek (1) tippek (1) toxoplasmosis (1) túlsúly (1) új év (1) ultrahang (1) ünnepek (1) válság (1) várandós (1) vércsoport (1) vérvétel (1) vérzés (1) vetélés (1) visszér (1) vizsgálatok (1) zenei nevelés (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Mit tehetünk az egészséges spermákért?

2009.02.18. 10:55 - Healthy

Címkék: sperma termékenység

A gyermekvállalásra való felkészülés nem csak a leendő anyára ró terheket: a leendő apa pár szabály betartásával sokat tehet azért, hogy a spermiumok megfelelő minőségűek, tehát tökéletesen alkalmasak legyenek a gyermeknemzésre.

A megtermékenyítéshez egészséges spermiumokra van szükség, amelyek megfelelő alakúak, mozgékonyak és gyorsak, ráadásul nem is kevés kell belőlük: egy milliliter ondóban legalább 20 millió hímivarsejt kell a vállalkozáshoz.
 
Ha a spermiumok lassúnak bizonyulnak, alakjuk torz, vagy nem képesek a megfelelő irányban, a szükséges ideig úszni, a gyermeknemzésprojekt kudarcra van ítélve. A spermiumok a herékben képződnek, amik a herezacskókban, a testen kívül találhatók. Ennek fontos szerepe van, mivel itt kellően alacsony a hőmérséklet a spermiumok termelődéséhez, a normális testhőmérséklet ugyanis túl meleg lenne.
 
Egy férfi élete során mintegy 12 trillió hímivarsejtet „állít elő”. A spermiumok teljes kifejlődésükig a mellékherében és az ondóvezetékben tartózkodnak, itt több hétig is termékenyek maradnak. Az ondóhólyag és a dülmirigy (prosztata) váladéka szolgáltatja az ondó folyékony részét, ez akkor keveredik a spermiumokhoz, amikor az ondóvezetéken áthaladnak.

Mit tehet a leendő apa?

A gyermeknemzéshez sok egészséges és gyors spermiumra van szükség. Íme néhány tanács leendő apáknak, hogyan lehet növelni a spermiumok álló- és életképességét:

• A szelén, a cink és a folsav azok az alapvető ásványi anyagok, melyek az optimális spermatermelődéshez elengedhetetlenek. Általában napi rendszerességgel szedett multivitamin-készítmények megfelelő mennyiségben tartalmazzák ezeket. Az antioxidáns hatású C- és E-vitaminok szintén segítik az egészséges spermiumok fejlődését.

• Fontos a megfelelő hőmérséklet. A heréknek a test normál hőmérsékleténél hidegebb környezetre van szüksége spermiumok előállításához. A spermaszám maximálásához kerüljük a forró helyeket: szaunát, gőzfürdőt, a forró kádfürdőt. Szemben a sokak által ismert pletykákkal, az alsónemű szerepe elhanyagolható, a bokszersortok mellett nem szólnak tudományos érvek, de a túl szoros alsónemű és nadrág használatát kerüljük.

• Némely gyógyszer lassítja vagy egyenesen meg is akadályozza a spermiumok termelődését. Gyógyszerszedés esetén célszerű a kérdésben a szakorvosok tanácsát is kikérni. A kemoterápia, a sugárzásos kezelések, húgyúti beavatkozások átmeneti vagy tartós terméketlenséget is okozhatnak. Amennyiben ilyen beavatkozás(ok) előtt áll, a legrosszabb esetre felkészülve a későbbi felhasználás érdekében kérheti a spermiumok lefagyasztását

• Csökkentse alkoholfogyasztását! A szeszes italok a termelődő spermiumok mennyiségét és minőségét is rontják, ezenkívül csökkentik a tesztoszteronszintet, és erekciós zavarokat is okozhatnak. Általánosságban betartandó szabály: napi egy-két pohárnál ne fogyasszon többet!

• Ne dohányozzon! A dohányzás növeli a terméketlenség és az erekciós zavarok kockázatát. A napi egy-két doboz cigarettát fogyasztó férfiak spermiumai sokkal nagyobb arányban torzulnak és lassabbak, mint nem dohányzó társaiké.
 
• Ne fogyasszon kábítószereket! A marihuána csökkenti a spermiumok mozgékonyságát és sűrűségét, valamint növeli az abnormális sejtek számát. A kokain erekciós zavarokat okozhat az amfetaminok pedig csökkentik a szexuális vágyat.

• Kerülje a toxikus anyagokat! A különböző kémiai anyagok belélegzése szintén káros hatással lehet a spermiumokra. A különböző rovarirtók, gyomirtók, oldószerek, festékek, ragasztók, nehézfémek mind kerülendők.• Az egészséges táplálkozás, a megfelelő minőségű pihenés, a stressz kerülése jó hatással van a nemi hormonokra, ami nagy segítség a herékben termelődő tesztoszteronnak és a hímivarsejteknek.

Ha a felsorolt elővigyázatossági és életviteli szabályok betartása ellenére sem érkezik a várva várt gyermekáldás, a lehetséges problémákat szakorvossal kell megbeszélni.

A bejegyzés trackback címe:

https://healthy.blog.hu/api/trackback/id/tr22950204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása