Healthy

“Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé.” (Richard Bach: Illúziók)

Utolsó kommentek

  • kismamaetrend: Kedves cikk;) Sokat lehet olvasni ebben a témában, de nagyon általánosan, nekünk megoldás kell. Nem? (2012.11.02. 13:40) Kismama étrend
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:02) Vérvételek a terhesség alatt
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:00) Kismamák és az alvás
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, <a href="http://weightlo... (2012.01.19. 07:59) Kismamák és az alvás
  • igaz tett: Két féle DNS mintavételi eljárás létezik. A nevesített és az anoním. Mindkét esetben egyazon módsz... (2009.09.27. 22:22) Apasági vizsgálat
  • Utolsó 20

Napi zöldség

A retek A retek (Raphanus sativus) eredetileg Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik, ahol már évezredek óta termesztik, időközben Európában is meghonosodott. Fekete, vörös, bíborszínű variációja, valamint fehér hosszúkás változata, a jégcsapretek, földrészünk egyik legkedveltebb zöldsége és értékes gyógynövénye. Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól. Ezenkívül jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Ha valaki túl gyakran emelgette a söröskorsót, a retek támogatta a máj méregtelenítő munkáját, hiszen serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást.

Címkék

10. terhességi hét (1) 12 terhességi hét (1) 13 terhességi hét (1) 14. (1) 16. terhességi hét (1) 28. terhességi hét (1) 2 trimeszter (1) advent (1) afp (1) alkohol szindróma (1) allen carr (1) alvásproblémák (1) amniocentézis (1) apasági nyilatkozat (1) apasági vizsgálat (1) baba (2) bárányhimlő (1) boldog új évet (1) céges buli (1) cigi (1) császármetszés (1) csinos kismama (1) csipkebogyó (1) csípőficam (1) czeizel (1) daganat tünetei (1) depresszió (2) diabétesz (1) dohányzás (4) dohányzási tilalom (1) egészség (7) egészségügyi rádió (1) életmód (4) évkezdet (1) évvége (1) farfekvés (1) fiú vagy lány (1) fogápolás (1) folsav (1) gátizom torna (1) genetikai vizsgálat (1) gyerek (1) gyermeknevelés (1) gyermek neme (1) gyógynövények kismama (1) gyomorégés (1) hajhullás (1) hálapénz (1) hányinger (2) haspuffadás (1) hellókarácsony (2) hetedik hét (1) hyperthonia (1) influenza (2) intim torna (1) karácsony (1) karácsonyi buli (1) karácsonyi depresszió (1) karácsonyi party (1) kedvezmények juttatások kismamáknak (1) kilencedik terheségi hét (1) kismama (1) kismama étrend (1) kismama étrendje (1) költségek (1) kopaszodás (1) lekvár (1) lélek (1) lelki egészség (1) leszokás (1) madonna koncert (1) magas vérnyomás (1) magzatvédő vitamin (1) melleink védelme (1) mintaétrend (1) oltás (1) onkológiai intézet (1) pavlik kengyel (1) petesejt (1) ringató program (1) sperma (1) spinális érzéstelenítés (1) stria (1) szépségtippek (1) szexuális élet (1) sztárok (1) szülés (1) tanfolyam kismamáknak (1) tények tévhitek (1) terhesgondozás (1) terhesség (43) terhességi (1) terhességi hét (1) terhességi teszt (1) terhességi vitamin (1) terhesség gyógyszer (1) terhesség háziállatok (1) terhesség szex (1) termékenység (2) teszt (1) tévhitek (1) tippek (1) toxoplasmosis (1) túlsúly (1) új év (1) ultrahang (1) ünnepek (1) válság (1) várandós (1) vércsoport (1) vérvétel (1) vérzés (1) vetélés (1) visszér (1) vizsgálatok (1) zenei nevelés (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kismamák és gyógyszerek

2009.01.21. 11:22 - Healthy

Címkék: terhesség influenza terhesség gyógyszer

Szerencsére hamar rájöttem, hogy a teától voltam rosszul tegnap. Ez érdekes felfedezés, hiszeni mádom a teát, de úgy látszik a kölöknek nem tetszik:)

Mivel mostanában az influenzával riogatnak, utánanéztem mi a helyzet akkor, ha véletlenül elkapom, vagy egyéb légúti fertőzés ragad rám.

A legtöbb vény nélkül kapható készítmény nem fogyasztható még várandósság gyanúja esetén sem. Főként az aszpirin, illetve az ibuprofen készítmények lehetnek káros hatásúak. De mi a helyzet, ha a várandós anya tényleg beteg, netán influenzás lesz. Az ismeretes, hogy a vírusok és a baktériumok okozta megbetegedések veszélyt jelenthetnek nemcsak az anya, hanem a fejlődő baba szervezetére is.

 
A következő jótanácsokat Dr. Sánta Zsuzsanna szakgyógyszerésztől csentem:
 
Bármilyen gyógyszer alkalmazása előtt ajánlatos gondosan áttanulmányozni a betegtájékoztatót. Különösen igaz ez a terhesség időszakára, mind a kilenc hónapra, nemcsak az első trimeszterre. A legtöbb gyógyszer a terhesség és a szoptatás alatt fokozott körültekintéssel, illetve a kockázatok és a mellékhatások gondos mérlegelésével alkalmazható. Minden esetben szükséges és ajánlatos a kezelőorvossal történő egyeztetés. A gyógyszerek alkalmazása előtt a kezelőorvos az, aki hitelt érdemlően mérlegelni tudja a gyógyszer alkalmazásában rejlő előnyöket és a terhességet érintő kockázatokat.
 
Ne gondoljuk, hogy a recept nélkül kiváltható gyógyszerek veszélytelenek, és bátran alkalmazhatjuk azokat! Vonatkozik ez a náthás időszakban gyakran használt köhögéscsillapítókra, köptetőkre, lázcsillapítókra is. Mielőtt bármelyik, a házipatika szokásos tagját képező szert bevenne egy terhes kismama, kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát!
 
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a terhesség ideje alatt érdemes kerülni a gyógyszerek szedését. Különösen igaz ez az első hónapokra!
A meghűléses megbetegedéseket próbáljuk meg természetes gyógymódokkal kúrálni, mint például kamillatea, hársfatea, mézes-citromos csipkebogyótea. A kamilla jól ismert fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású, a hársfatea a köhögésre van jótékony hatással, a csipkebogyó magas C-vitamin-tartalmú, ugyancsak a citrom, a méz pedig erősíti a szervezet ellenállóképességét, az immunrendszert.
 
 
A szakértők véleménye szerint a betegségek kivédésének módja a megelőzés. Persze ezt könnyű mondani, hiszen nem tehetsz semmit, ha leül melléd a villamoson egy köhögő- prüszkölő kisgyerek. Érdemes odafigyelni, már amennyire ez kivitelezhető, hogy fertőzésveszélyes időszakokban minél kevesebb időt töltsünk zárt térben, tömegben, sok ember között.
 
Mivel az átlagember a téli időszakban kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, hogy kiürülnek a szervezet vitamintartalékai. Ezenkívül a kevesebb napsütés, a szabadban töltött órák lecsökkent száma mind azt eredményezik, hogy ellenállóképességünk csökken, könnyebben megfázunk, és elkapunk mindenféle nyavalyákat. Érdemes tájékozódni a vitaminkészítményekkel kapcsolatban, ezek közül a legtöbb alkalmazható. Persze vitaminkészítmény helyett érdemesebb valódi gyümölcsöt, zöldséget fogysztani. Az sosem árt. Jólesik vacsorára a barack befőtt is.
 
A meghűléses megbetegedéseket próbáljuk meg természetes gyógymódokkal kúrálni, mint például kamillatea, hársfatea, mézes-citromos csipkebogyótea. A kamilla jól ismert fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású, a hársfatea a köhögésre van jótékony hatással, a csipkebogyó magas C-vitamin-tartalmú, ugyancsak a citrom, a méz pedig erősíti a szervezet ellenállóképességét, az immunrendszert.
 
Bár a gyógynövényekhez is mellékelnek tájékoztatót, s általában terhesség esetén is alkalmazhatók, ugyanolyan óvatosan kell alkalmazni, mint a gyógyszereket. Egyes növények köhögéscsillapító hatásuk mellett a vérnyomásra is hatással lehet, ráadásul összetevőiket a mai orvostudomány nem vizsgálja részletesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://healthy.blog.hu/api/trackback/id/tr41893123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása