Healthy

“Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé.” (Richard Bach: Illúziók)

Utolsó kommentek

  • kismamaetrend: Kedves cikk;) Sokat lehet olvasni ebben a témában, de nagyon általánosan, nekünk megoldás kell. Nem? (2012.11.02. 13:40) Kismama étrend
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:02) Vérvételek a terhesség alatt
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:00) Kismamák és az alvás
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, <a href="http://weightlo... (2012.01.19. 07:59) Kismamák és az alvás
  • igaz tett: Két féle DNS mintavételi eljárás létezik. A nevesített és az anoním. Mindkét esetben egyazon módsz... (2009.09.27. 22:22) Apasági vizsgálat
  • Utolsó 20

Napi zöldség

A retek A retek (Raphanus sativus) eredetileg Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik, ahol már évezredek óta termesztik, időközben Európában is meghonosodott. Fekete, vörös, bíborszínű variációja, valamint fehér hosszúkás változata, a jégcsapretek, földrészünk egyik legkedveltebb zöldsége és értékes gyógynövénye. Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól. Ezenkívül jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Ha valaki túl gyakran emelgette a söröskorsót, a retek támogatta a máj méregtelenítő munkáját, hiszen serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást.

Címkék

10. terhességi hét (1) 12 terhességi hét (1) 13 terhességi hét (1) 14. (1) 16. terhességi hét (1) 28. terhességi hét (1) 2 trimeszter (1) advent (1) afp (1) alkohol szindróma (1) allen carr (1) alvásproblémák (1) amniocentézis (1) apasági nyilatkozat (1) apasági vizsgálat (1) baba (2) bárányhimlő (1) boldog új évet (1) céges buli (1) cigi (1) császármetszés (1) csinos kismama (1) csipkebogyó (1) csípőficam (1) czeizel (1) daganat tünetei (1) depresszió (2) diabétesz (1) dohányzás (4) dohányzási tilalom (1) egészség (7) egészségügyi rádió (1) életmód (4) évkezdet (1) évvége (1) farfekvés (1) fiú vagy lány (1) fogápolás (1) folsav (1) gátizom torna (1) genetikai vizsgálat (1) gyerek (1) gyermeknevelés (1) gyermek neme (1) gyógynövények kismama (1) gyomorégés (1) hajhullás (1) hálapénz (1) hányinger (2) haspuffadás (1) hellókarácsony (2) hetedik hét (1) hyperthonia (1) influenza (2) intim torna (1) karácsony (1) karácsonyi buli (1) karácsonyi depresszió (1) karácsonyi party (1) kedvezmények juttatások kismamáknak (1) kilencedik terheségi hét (1) kismama (1) kismama étrend (1) kismama étrendje (1) költségek (1) kopaszodás (1) lekvár (1) lélek (1) lelki egészség (1) leszokás (1) madonna koncert (1) magas vérnyomás (1) magzatvédő vitamin (1) melleink védelme (1) mintaétrend (1) oltás (1) onkológiai intézet (1) pavlik kengyel (1) petesejt (1) ringató program (1) sperma (1) spinális érzéstelenítés (1) stria (1) szépségtippek (1) szexuális élet (1) sztárok (1) szülés (1) tanfolyam kismamáknak (1) tények tévhitek (1) terhesgondozás (1) terhesség (43) terhességi (1) terhességi hét (1) terhességi teszt (1) terhességi vitamin (1) terhesség gyógyszer (1) terhesség háziállatok (1) terhesség szex (1) termékenység (2) teszt (1) tévhitek (1) tippek (1) toxoplasmosis (1) túlsúly (1) új év (1) ultrahang (1) ünnepek (1) válság (1) várandós (1) vércsoport (1) vérvétel (1) vérzés (1) vetélés (1) visszér (1) vizsgálatok (1) zenei nevelés (1) Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Viszonyunk a pocakkal

2009.03.16. 09:26 - Healthy

Címkék: terhesség tanfolyam kismamáknak

Az elmúlt két évtizedben jelentős változás állt be a terhesség, különösen a magzati élet megítélésében. Mindennapossá vált az ultrahang, már méhen belül is készülhet felvétel a születendő életről. Bizonyítottá vált, hogy a magzat valóban érzékeli az anya minden rezdülését, hangulatait, érzelmeit, és egyre több módszert fejlesztettek ki a kismamák számára a terhesség és a szülés kapcsán felmerülő bizonytalanságok megszüntetésére, a születendő gyermekükkel való kapcsolat elmélyítésére. A módszerek közös vonása, hogy a magzatot kezdettől önálló lényként ismerik el, akivel minden "megbeszélhető".

 
Nagyanyáink, dédanyáink bizonyára nagyon elcsodálkoznának azon a fajta figyelmen, amely napjainkban a magzatot, illetve az anya-magzati kapcsolatot övezi. Mert valamilyen módon valószínűleg ők is "teremtettek kapcsolatot" születendő gyermekükkel, de a mienkhez képest szinte semmilyen tudományos ismerettel nem rendelkeztek a méhen belüli életről, a magzat érzékszervinek fejlődéséről. Nem tudták, hogy a babák már a méhen belül szopják az ujjukat, és eszükbe sem jutott, hogy születés előtt "megbeszéljenek" vele kettejüket érintő kérdéseket.
Mégis, tudományos ismeretek, ultrahang és felkészítő tréning nélkül is sokkal többet tudtak anyaságról és babaságról, mint a mai világban oly sokan. Hiszen egész addigi életük maga volt a természetes felkészítő tréning. Az együtt élő generációk nőrokonai, a szemük előtt zajló születés és elmúlás, a hozzájuk kapcsolódó rítusok, az udvaron, istállóban meglesett kölyökmacskák és kutyák, a komaasszonynak a gyerekágyba átvitt forró leves mozaikjai olyan képpé formálták az anyaság fogalmát, amelyet már, ha akadtak is rajta lyukak, fantáziájuk könnyedén toldott kerek egésszé. És ugyanekkor alakult a képük a babaságról is.
Mai felkészülésünk nagyrészt orvosi eszközökről, szívhangról, kórtermekről szól. Talán éppen ezek ellensúlyozásaként, de egyre nagyobb teret hódítanak azok az irányzatok, amelyek egyszerre beszélnek anya és gyerek közös születéséről, amelyek nem tartják elégségesnek, hogy a leendő édesanya közvetlenül az irodai íróasztal mellől "essen be" a szülőszobába. Amelyek elengedhetetlenül szükségesnek tartják, hogy az anya már a baba világra jövetele előtt lassítson, befelé forduljon, lelkileg is felkészüljön az új szerepre. Hogy kialakítsa az anya-apa kapcsolatot párjával, az addigi férj-feleség szerep mellett. Hogy megtalálja a kapcsolatot a méhében fejlődő lénnyel, és ismerősként tarthassa a kezében, még ha először látja is. Hogy a szülők megtanulják a baba szemével is követni a körülöttük zajló eseményeket, hogy aztán valóban a számára legjobbat nyújthassák majd neki.
Ezeknek az anya-magzat kapcsolatot fejlesztő módszereknek van egy közös vonása. Valamennyi abból az előfeltételezésből indul ki, hogy a születendő kis lény már magzati korban önálló egyéniség, akit olyannak kell elfogadni, amilyen, és az ő igényeinek megfelelően kell megszervezni köré a "világát". Nem neki alárendelve mindent, de odafigyelve, számára megfelelő módon alakítani ki a leendő család egészét.
Pszichológusok állítják, hogy a bennünk növekvő életnek azzal tehetjük a legnagyobb kárt, ha nem veszünk tudomást a létezéséről. Ha továbbra is úgy éljük mindennapjainkat, mintha még mindig egyedül volnánk. És amivel a legjobbat tehetjük, ha maximális odafordulással már magzati korban őt is "figyelembe vesszük".
Ha a kezdetektől úgy tudunk gondolni magzatunkra, mintha köztünk lenne, beszélgetünk vele, felkészítjük bizonyos dolgokra - a hajszárító bekapcsolása előtt "figyelmeztetjük" - akár magunkban, akár hangosan kimondva-, hogy "hangos", a fagyi előtt, hogy "hideg", stb. - kívülről talán furcsán néznének ránk, de gyermekünkkel való kapcsolatunknak, illetve az ő szellemi, érzelmi fejlődésének is segítségére leszünk.
A módszerek természetesen több összetevőjükben eltérnek egymástól. Vannak, amelyek egészen a kismama magzati életéig visszanyúlnak, mások a babát érő valamely hatásra (pl. hangok, illatok, stb.) építik fel rendszerüket. Többségük központjában a baba, az ő szemszöge áll, de találhatunk köztük olyanokat is, amelyek a nő arcait, szerepeit követik végig, amelyek egyik kiemelkedő pontja az anyaság.
Tehetik mindezt kórházi körsétával, meditációval vagy zeneterápiával, céljaik általában mind ugyanarra a tényezőre vezethetők vissza: az anya (szerencsés esetben az apa bevonásával) felkészülésére a szülői "hivatásra".
Ezek a tanfolyamok, kurzusok azonban nem mindenki számára elérhetőek. Vannak települések, ahonnan a kismamák nem tudnak eljárni valamilyen foglalkozásra, hiába szeretnének, másokat az idő- vagy a pénzhiány akadályoz abban, hogy a várandósság hónapjai alatt csak erre a szerepre készülhessen.
A tréningeken való résztvétel minden bizonnyal sokat segít a kismamáknak. Segítség, lelki "szerszámosláda" az előadódó helyzetek kezeléséhez, de nem csodaszer, amely minden akadályt elhárít a következő húsz évünkből, és különösen nem arról szól, hogy aki valamilyen okból nem tud ott lenni ezeken, ne lehetne "jó anya". A lehetőség, hogy magzatunkra odafigyeljünk, beszélgessünk vele, énekeljünk neki, szeretgessük -, hogy megalapozzuk kapcsolatunkat még megérkezése előtt -, mindannyiónknak a kezében van. Bármikor élhetünk vele.
 
origo

A bejegyzés trackback címe:

https://healthy.blog.hu/api/trackback/id/tr331004959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása