Healthy

“Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé.” (Richard Bach: Illúziók)

Utolsó kommentek

  • kismamaetrend: Kedves cikk;) Sokat lehet olvasni ebben a témában, de nagyon általánosan, nekünk megoldás kell. Nem? (2012.11.02. 13:40) Kismama étrend
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:02) Vérvételek a terhesség alatt
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:00) Kismamák és az alvás
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, <a href="http://weightlo... (2012.01.19. 07:59) Kismamák és az alvás
  • igaz tett: Két féle DNS mintavételi eljárás létezik. A nevesített és az anoním. Mindkét esetben egyazon módsz... (2009.09.27. 22:22) Apasági vizsgálat
  • Utolsó 20

Napi zöldség

A retek A retek (Raphanus sativus) eredetileg Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik, ahol már évezredek óta termesztik, időközben Európában is meghonosodott. Fekete, vörös, bíborszínű variációja, valamint fehér hosszúkás változata, a jégcsapretek, földrészünk egyik legkedveltebb zöldsége és értékes gyógynövénye. Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól. Ezenkívül jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Ha valaki túl gyakran emelgette a söröskorsót, a retek támogatta a máj méregtelenítő munkáját, hiszen serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást.

Címkék

10. terhességi hét (1) 12 terhességi hét (1) 13 terhességi hét (1) 14. (1) 16. terhességi hét (1) 28. terhességi hét (1) 2 trimeszter (1) advent (1) afp (1) alkohol szindróma (1) allen carr (1) alvásproblémák (1) amniocentézis (1) apasági nyilatkozat (1) apasági vizsgálat (1) baba (2) bárányhimlő (1) boldog új évet (1) céges buli (1) cigi (1) császármetszés (1) csinos kismama (1) csipkebogyó (1) csípőficam (1) czeizel (1) daganat tünetei (1) depresszió (2) diabétesz (1) dohányzás (4) dohányzási tilalom (1) egészség (7) egészségügyi rádió (1) életmód (4) évkezdet (1) évvége (1) farfekvés (1) fiú vagy lány (1) fogápolás (1) folsav (1) gátizom torna (1) genetikai vizsgálat (1) gyerek (1) gyermeknevelés (1) gyermek neme (1) gyógynövények kismama (1) gyomorégés (1) hajhullás (1) hálapénz (1) hányinger (2) haspuffadás (1) hellókarácsony (2) hetedik hét (1) hyperthonia (1) influenza (2) intim torna (1) karácsony (1) karácsonyi buli (1) karácsonyi depresszió (1) karácsonyi party (1) kedvezmények juttatások kismamáknak (1) kilencedik terheségi hét (1) kismama (1) kismama étrend (1) kismama étrendje (1) költségek (1) kopaszodás (1) lekvár (1) lélek (1) lelki egészség (1) leszokás (1) madonna koncert (1) magas vérnyomás (1) magzatvédő vitamin (1) melleink védelme (1) mintaétrend (1) oltás (1) onkológiai intézet (1) pavlik kengyel (1) petesejt (1) ringató program (1) sperma (1) spinális érzéstelenítés (1) stria (1) szépségtippek (1) szexuális élet (1) sztárok (1) szülés (1) tanfolyam kismamáknak (1) tények tévhitek (1) terhesgondozás (1) terhesség (43) terhességi (1) terhességi hét (1) terhességi teszt (1) terhességi vitamin (1) terhesség gyógyszer (1) terhesség háziállatok (1) terhesség szex (1) termékenység (2) teszt (1) tévhitek (1) tippek (1) toxoplasmosis (1) túlsúly (1) új év (1) ultrahang (1) ünnepek (1) válság (1) várandós (1) vércsoport (1) vérvétel (1) vérzés (1) vetélés (1) visszér (1) vizsgálatok (1) zenei nevelés (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Terhességi vitaminok - szükség van rájuk?

2009.04.01. 11:36 - Healthy

Címkék: terhesség folsav terhességi vitamin magzatvédő vitamin

 

Egy magzat nem veszi figyelembe az anya szervezetének érdekeit. Fejlődésének kilenc hónapjában egyszerűen elveszi mindazt, amire szüksége van. Ezért ajánlott a terhesség ideje alatt magzatvédő vitaminok fogyasztása.
A terhesség idején a megfelelő étkezés mellett fontos a vitaminfogyasztás is. A másállapot miatt megváltozik az anya vitaminszükséglete is. Elengedhetetlen, hogy a kismama megfelelően táplálkozzon, tápanyagraktárai legyenek feltöltve. Épp ezért igen fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, ennek legfontosabb eleme a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A kettőt ajánlott külön kezelni, mivel a gyümölcsöknek magas cukortartalmuk és savasságuk miatt negatív hatásaik is vannak. Ez nem azt jelenti, hogy ne együnk gyümölcsöt, de lehetőleg hogy ne dőljünk be a gyakran hangoztatott "sok gyümölcs és zöldség" szlogennek, és inkább sűrűbben válasszuk a zöldségeket. A megfelelő tápanyagokra nem-csak a babának, hanem az anyának is szüksége van, hiszen az a természet rendje, hogy a baba kapjon meg mindent az anya szervezetének rovására is. Éppen ezért fontos, hogy az állapotos nők szervezetében mindig legyen megfelelő mennyiségű vitamin. Az optimális vitaminháztartás nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez. Különösen vonatkozik ez a B-vitamin-csoporthoz tartozó, vízben oldódó folsavra, amelynek kiemelt szerepe van a méhlepény és a megtermékenyített petesejt fejlődésében, és nélkülözhetetlen a nukleinsavak (RNS és DNS) szintéziséhez.
Valójában Czeizel Endrének és kutatócsapatának köszönhetők a folsavval kapcsolatos ismeretek, és ezeket a világ más országaiban végzett kutatások is igazolták. Éppen ezért ez volt az első vitamin, amelyet "magzatvédő" névvel illettek. A kutatások szerint a folsav bizonyos idegrendszeri fejlődési rendellenességeket mintegy ötven-nyolcvan százalékos hatékonysággal véd ki, és más vitaminokkal együtt ez az arány kilencven százalékra nőtt. Így a magzatvédő vitamin nevet kiterjesztették az olyan multivitaminokra, amelyek figyelembe veszik az anyai szükségleteket, és megfelelő mennyiségű folsav is van bennük. Az így összeállított vitaminkészítmények a megfigyelések szerint felére csökkentik a súlyos fejlődési rendellenességek gyakoriságát. Fontos, hogy már a tervezett terhesség előtt egy-két hónappal megkezdjük a pótlását, frissen felfedezett terhesség esetén pedig azonnal.
Egyes készítményekben indokolatlanul magas a vastartalom, ez székrekedést okoz, a beépülése pedig kérdéses. Érdemes ügyelni arra, hogy az A-vitamin-bevitel ne haladja meg a napi ajánlott mennyiséget.
Végezetül az omega–3 zsírsavak jelentőségét hangsúlyoznám, mivel mindennapi táplálkozásunk mellett ezek bevitele nagyon alacsony mértékű. Ha azonban belegondolunk, hogy az agy zsírtartalmának húsz-harminc százaléka, a retina (a szem ideghártyája) zsírtartalmának pedig ötven százaléka ezekből a zsírsavakból áll, megérthetjük, hogy mekkora szüksége van rájuk egy fejlődő szervezetnek.
Dr. Gulyás Tamás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://healthy.blog.hu/api/trackback/id/tr921039483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicalány03 2009.04.08. 12:04:33

Kedves Healthy!
Terhességi vitamin témakörben keresgélve találtam rá a blogodra. Olvastam, hogy egészségügyi kommunikációval foglalkozó cégnél dolgozol, ezért remélem, hogy hiteles infoid vannak :)
Nemrég tudtam meg, hogy 2 hónapos terhes vagyok. Az orvosom tanácsolta, hogy nézzek valami terhesvitamin után, mert sajnos elég gyenge immunrendszerrel vagyok "megáldva".
Szerinted melyik a legjobb? Annyi mindent olvastam a neten: szinte mindről van pozitív és negatív tapasztalat.
Szép napot!

cicalány

Healthy 2009.04.08. 13:22:16

Szia!
Természetesen igyekszem a lehető leghitelesebb infokat feltennii de, pontosan azért, mert rengeteg a téves és felrevezető cikk a neten, és nagyon sokna vannak, akik csak lehúzni akarják a betegeket vagy érdeklődőket.
A vitaminokkal kapcsolatban:

Én is két hónapos terhes vagyok, és nekem az orvosom a Femibion 800-at javasolt, ezt szedem már két hete. Azt mondta a nőgyógyász, hogy ez most az egyik legmodernebb készítmény, és ebből valóban felszívódik a folsav, amire a bébinek nagy szüksége van a fejlődéshez, ezen kívül pedig vitaminokat tartalmaz, de olyan brutális menniységben. Az ára olyan 3500 Ft. körül van, és ez egy hónapra elegendő.

Ezen kívül ugye a csapból is az Elevit folyik, amiről eléggé megoszlanak a vélemények, mert az orvosok egyik fele nem ajánlja amiatt, hogy nagyon felturbózza a gyereket, vagyis a baba óriási súllyal születhet, ami nem biztos, hogy annyira jó lesz az anyukának. Vannak, akik az elevitet csak terhesség előtt, tehát a tervezgetés idejére, és az első pár hónapra javasolják, de az én orvosom pl. meg sem említette.

Nagyon szívesen várom az egyéb kérdéseidet, ha tudok segítek, és persze a tapasztalataidra is kíváncsi lennék a bébivel kapcsolatban, hiszen majdnem egyidős az enyémmel:)

A femibion 800 hivatalos termékleírása a következő:

Folsavat, metafolin-t (kalcium-L-metilfolát), vitaminokat és jódot tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta.
Gyermekvállalást tervező nőknek és várandós anyáknak a terhesség 12. hetének végéig.

Még a kiegyensúlyozott étrend alkalmazásával is nehezen lehet lépést tartani a terhesség ideje alatti, megnövekedett vitaminszükséglet kielégítésével.
A vitaminok között különösen fontos a folsav ill. a metafolin (kalcium-L-metilfolát) megfelelő mennyiségű bevitele.

A folsav a szervezet számára nélkülözhetetlen, mivel szerepet játszik az aminosav- és DNS-képzésben, valamint a vérképzésben. Az anya szervezetének kielégítő mennyiségű folsavval kell rendelkeznie a magzat fejlődésének időszakában.

Ennek elérése érdekében már a teherbeesés előtt ajánlatos az étrend megfelelő kiegészítése.

A metafolin – mint természetes formában leggyakrabban előforduló folát – a szervezet számára jobban és gyorsabban hasznosítható, mint a folsav.

Ahhoz, hogy a folsav a szervezett számára hasznosítható legyen, először biológiailag aktív folát formává kell átalkítania azt. A metafolin ezzel szemben a szervezetben természetes módon előforduló, biológiailag aktív folát forma, ezért a szervezet számára azonnal, további átalakítás szüksége nélkül áll rendelkezésre és sokkal jobban hasznosítható.

A femibion azért tartalmaz 400 μg folsavat és megfelelő mennyiségű metafolin-t, hogy elősegítse a szükséges folsavszint elérését a kezdetektől fogva, azon nők esetében is, akik szervezete a folsavat nem tudja biológiailag aktív formájú foláttá alakítani és optimálisan hasznosítani.

A femibion további 9 vitamint és jódot is tartalmaz, hogy hozzájáruljon a terhességi időszak alatti megemelkedett vitamin- és nyomelem-szükséglet kielégítéséhez.

cicalány03 2009.04.10. 12:58:14

@Healthy:

Kedves Healthy!

Köszönöm szépen a gyors választ és a pontos infokat!
Így utólag bevallhatom, hogy az orvosom is a Femibiont javasolta, de kíváncsi lettem volna kismamák tapasztalatára, akik valóban szedték is, így a saját "bőrükön" tapasztalták meg a hatását, szerettem volna máshonnan is pozitív megerősítést kapni. :)
Bár annyira nem horror az ára, de azért vannak ennél olcsóbb készítmények is, úgyhogy nem árt megfontolni, hogy mit szedjek.

A neten a fórumokban nem nagyon találtam semmit a femibionról (se negatív, se pozitív hozzászólást), kivéve a hivatalos honlapjukat, ami egyébként nagyon jó, mert sok info van fent, de személyes tapasztalatok nem.

Ja! Meg találtam róla egy aranyos animációs filmet: www.indavideo.hu/video/Panik_a_terhesseg_utan_-_Erre_senki_nem_figyelmeztetett_

Köszönöm, hogy saját tapasztalatoddal is alátámasztottad, hogy jó választás lesz, ha kipróbálom.

Egyébként a hízással te hogy álltál? Vannak olyan vitaminok, amikre azt mondják, hogy nagyon hizlalnak. A Femibionról mi a véleményed?

Köszi még 1x és jó hétvégét, kellemes húsvéti ünnepeket :)

Healthy 2009.04.10. 15:02:38

@cicalány03:
Szia!

Nagyon szívesen, örülök, hogy segíteni tudtam, még egy jó tanács: ha hányingered van reggel, akkor mindenképpen reggel vedd majd be a vitamint, mert a benne lévő b6 vitamin elég jól tudja enyhíteni, legalábbis nálam bevált, banánnal kiegészítve.

A hízással kapcsolatban még nincs túl sok tapasztalatom, én szerintem nem híztam eddig túl sokat, de a "régi" nadrágjaimat nem tudom már felvenni, mert kényelmetlennek érzem. Furcsa, mert nem szorít egyik sem, csak egyszerűen nem érzem jól magam bennük, olyan mintha nyomnák a hasamat, pedig amúgy jók rám. De szerencsére most már itt a jó idő, úgyhogy lehet kényelmes cuccokban járni:) Mindenesetre a femibiontól nem lett nagyobb étvágyam.

Neked is kellemes ünnepeket, és vigyázz magadra!

onlineanyu 2009.04.16. 16:13:11

Szia Healthy!

Köszi a tippet! Hallottam olyat is, aki a hányinger miatt inkább éjszaka vette be a vitamint. (Anno volt egy fogamzásgátlóm, aminél ez nekem is bejött: ha reggel vettem be, mindig hányingerem és fejfájásom volt tőle.)

Hát, az ember ízlése is változik: lehet, hogy már ezért is nem érzed kényelmesen magad a régi ruhákban :)
Most nekem is ruha gondjaim vannak, mert jövő héten esküvőre kell menni és pár kg-ot felszedtem, az XS-es ruhák már nem jók :(

Healthy 2009.04.17. 10:22:40

@onlineanyu:

Szia !

Hát ige, sajnos a ruházkodás tényleg nem a legegyszerűbb, de legalább most jó idő van, könnyebb jó rucikba öltözni, mintha -10 fok és tél lenne:)

Te most mennyi idős vagy?

Orsika06 2009.09.04. 13:40:05

Sziasztok!Én 3 hónapos terhes vagyok és én is a Femibiont szedem!Most fogok majd áttérni a Femibion 400 as szedésére.Ez az egyik legjobb terhesvitamin,mivel biológiailag aktiv folsavat tartalmaz.Tudom ajánlani mindenkinek.www.Femibon.hu.Ti is szedtek ilyet?Én mostanra 5kg híztam!Ti mennyit hiztatok?

Healthy 2009.09.05. 18:19:42

Halihó!

Én most már nem szedek vitamint, csak az elején szedtem, de má a 30.hétnél tartok. Én hét kilót híztam eddig, de amúgy sem vagyok egy nádszálkisasszony:) Egyébként szerintem ha amúgy egészséges vagy, rendesen és változtosan eszel, nincs szükség végig a vitaminra. Én most már csak vasat szedek, mert az megfogyatkozott.


süti beállítások módosítása