Healthy

“Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé.” (Richard Bach: Illúziók)

Utolsó kommentek

  • kismamaetrend: Kedves cikk;) Sokat lehet olvasni ebben a témában, de nagyon általánosan, nekünk megoldás kell. Nem? (2012.11.02. 13:40) Kismama étrend
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:02) Vérvételek a terhesség alatt
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:00) Kismamák és az alvás
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, <a href="http://weightlo... (2012.01.19. 07:59) Kismamák és az alvás
  • igaz tett: Két féle DNS mintavételi eljárás létezik. A nevesített és az anoním. Mindkét esetben egyazon módsz... (2009.09.27. 22:22) Apasági vizsgálat
  • Utolsó 20

Napi zöldség

A retek A retek (Raphanus sativus) eredetileg Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik, ahol már évezredek óta termesztik, időközben Európában is meghonosodott. Fekete, vörös, bíborszínű variációja, valamint fehér hosszúkás változata, a jégcsapretek, földrészünk egyik legkedveltebb zöldsége és értékes gyógynövénye. Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól. Ezenkívül jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Ha valaki túl gyakran emelgette a söröskorsót, a retek támogatta a máj méregtelenítő munkáját, hiszen serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást.

Címkék

10. terhességi hét (1) 12 terhességi hét (1) 13 terhességi hét (1) 14. (1) 16. terhességi hét (1) 28. terhességi hét (1) 2 trimeszter (1) advent (1) afp (1) alkohol szindróma (1) allen carr (1) alvásproblémák (1) amniocentézis (1) apasági nyilatkozat (1) apasági vizsgálat (1) baba (2) bárányhimlő (1) boldog új évet (1) céges buli (1) cigi (1) császármetszés (1) csinos kismama (1) csipkebogyó (1) csípőficam (1) czeizel (1) daganat tünetei (1) depresszió (2) diabétesz (1) dohányzás (4) dohányzási tilalom (1) egészség (7) egészségügyi rádió (1) életmód (4) évkezdet (1) évvége (1) farfekvés (1) fiú vagy lány (1) fogápolás (1) folsav (1) gátizom torna (1) genetikai vizsgálat (1) gyerek (1) gyermeknevelés (1) gyermek neme (1) gyógynövények kismama (1) gyomorégés (1) hajhullás (1) hálapénz (1) hányinger (2) haspuffadás (1) hellókarácsony (2) hetedik hét (1) hyperthonia (1) influenza (2) intim torna (1) karácsony (1) karácsonyi buli (1) karácsonyi depresszió (1) karácsonyi party (1) kedvezmények juttatások kismamáknak (1) kilencedik terheségi hét (1) kismama (1) kismama étrend (1) kismama étrendje (1) költségek (1) kopaszodás (1) lekvár (1) lélek (1) lelki egészség (1) leszokás (1) madonna koncert (1) magas vérnyomás (1) magzatvédő vitamin (1) melleink védelme (1) mintaétrend (1) oltás (1) onkológiai intézet (1) pavlik kengyel (1) petesejt (1) ringató program (1) sperma (1) spinális érzéstelenítés (1) stria (1) szépségtippek (1) szexuális élet (1) sztárok (1) szülés (1) tanfolyam kismamáknak (1) tények tévhitek (1) terhesgondozás (1) terhesség (43) terhességi (1) terhességi hét (1) terhességi teszt (1) terhességi vitamin (1) terhesség gyógyszer (1) terhesség háziállatok (1) terhesség szex (1) termékenység (2) teszt (1) tévhitek (1) tippek (1) toxoplasmosis (1) túlsúly (1) új év (1) ultrahang (1) ünnepek (1) válság (1) várandós (1) vércsoport (1) vérvétel (1) vérzés (1) vetélés (1) visszér (1) vizsgálatok (1) zenei nevelés (1) Címkefelhő

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Ultrahang - áldás vagy ártalom?

2009.02.11. 09:28 - Healthy

Címkék: terhesség ultrahang

A terhességi ultrahang vizsgálat során füllel nem hallható (3,5 Mhz) hangokat bocsát ki a készülék, s ezek a hangok eltérő sűrűségű és távolságú anyagokról másként verődnek vissza. Ezekből alkot a gép képet. Ezeket a készülékeket nevezik szürkeskálának is, mert a kép a szürke szín különböző árnyalataiból tevődik össze.

A terhességi ultrahang vizsgálat több, mint 30 éves múltra tekint vissza, s manapság ez a vizsgálat már rutinszerűen történik, a terhesgondozás része. De tisztázandó, hogy a terhességi ultrahang vizsgálat nem kötelező, hanem ajánlott. A születendő gyermek érdekében történik, a szülőnek érdeke, hogy megjelenjen az ajánlott terhességi ultrahang vizsgálaton.
 
A magzati ultrahang készülék tíz másodpercenként bocsát ki ultrahangot. Ez azért van így, mert különben túl sok hőt termelne a sejtekben. Ez a tíz másodpercenkénti pulzálás egyfajta kopogó hanghatást kelt, amit a baba úgy hall, mintha valaki a zongora legmagasabb hangját ütögetné. De amikor a kézi ultrahang egyenesen a babára irányul, akkor mintegy 100 decibeles hangot hall. Ez körülbelül olyan hang, mint amikor egy metró szerelvény megérkezik az állomásra. A kutatók szerint ez a hang nem károsítja a magzat hallását, de igen kellemetlen lehet a számára, stresszeli a babákat. A kutatási eredmények szerint a fiúk érzékenyebbek erre a stresszhatásra.
 
A várandós kismamák megnyugodhatnak, mert a legújabb kutatások szerint a terhesség alatt többször elvégzett magzati ultrahang vizsgálat nincs káros hatással a fejlődő magzatra.
 
Ausztrál tudósok 1993-ban kezdték el kutatni, hogy a magzati ultrahang vizsgálat okoz-e rendellenességet, fejlődési visszamaradottságot. 2700 gyermeket figyeltek meg. 50%-uknál terhesség alatt csak egyszer, míg a másik 50%-nál pedig többször (maximum ötször) történt a terhesség alatt magzati ultrahang vizsgálat. Ez után 1, 2, 3, 5 és 8 éves korukban figyelték meg őket, és nem találtak eltérést sem beszédfejlődésükben, sem nyelvhasználatukban, sem termetükben, sem más területen. Az is tévhitnek bizonyult, miszerint a többszöri magzati ultrahang vizsgálat növeli a balkezesség esélyét.
 
Jelenleg egy panaszmentesen viselt terhességnél négy terhességi ultrahang vizsgálat javasolt. Illetve bizonyos indokolt esetekben öt, mert szülész-nőgyógyász szakorvos döntése alapján lehet egy „nulladik” terhességi ultrahang vizsgálat is, ami még egészen korán, hat hetes korban történhet. Ez a terhességi ultrahang vizsgálat szolgálhat arra, hogy megállapítsák a terhesség tényét, továbbá azt, hogy élő magzatról van-e szó, méhen kívül, vagy belül helyezkedik-e el. Megmutatja továbbá azt is, hogy ikerterhességről van-e szó, és pontosan lehet következtetni a magzat életkorára.

1. terhességi ultrahang vizsgálat:
 
A terhesség 8-12. hete között van. Alap esetben itt történik először a terhesség megállapítása, magzat élő mivoltának, illetve számának megállapítása, méhen kívüli terhesség kizárása vagy diagnosztizálása. Az anyára vonatkozóan fény derülhet esetleg a méh fejlődési rendellenességeire, daganataira (myoma, cysta).
Ez a terhességi ultrahang vizsgálat már képet ad a durvább fejlődési rendellenességekről, mint például a végtaghiány, koponyacsonthiány, súlyos nyitott gerinc, hasi vagy mellkasi szervek rendellenességeire. Látható az arc fejlődési problémája, továbbá a szív rendes fejlődése is, és képet ad a lepény, köldökzsinór helyzetéről.
A vizsgálat legoptimálisabb időpontja a 12. hét, mivel itt már befejeződik a szervfejlődés időszaka, és egyes szervek durva hiánya már itt felismerhető.
Ez a terhességi ultrahang vizsgálat általában hüvelyi úton történik, mely a magzatra nézve kockázatmentes, az anyának esetleg egy kis kellemetlenséget okozhat.
 
És igen fontos, hogy ez a 12. heti terhességi ultrahang vizsgálat szolgál a Down-kór kiszűrésére. Itt a magzati nyaki redőt (ödéma) mérik meg. A Down-kór valószínűségének lehetőségét pontosabban meg lehet állapítani, ha történt úgynevezett biokémiai vérvétel is. E kettő eredménye, tehát a 12. hétben történt terhességi ultrahang vizsgálat kapcsán mért nyaki redő vastagsága és a vérvételi eredmény adja a Down-szindróma kockázatának becsült értékét. Tehát nem állapítja, vagy zárja ki a kromoszóma-rendellenességet, hanem statisztikai számok alapján becsüli meg annak lehetőségét. Ennek a kockázatmentes vizsgálatnak a negatív eredménye megnyugtatja a szülőket (nyaki redő 3mm alatt), s pozitív eredmény esetén szükséges csak a magzatra nézve nagyobb kockázattal járó vizsgálatokat elvégezni. Ekkor végzik el a CVS vizsgálatot, mely során a méhfalhoz tapadó lepény területéről vesznek mintát. Ez történhet hasi úton, egy vékony tű segítségével, vagy történhet a hüvelyi úton egy vékony cső segítségével.
Ez a vizsgálat a magzatra nézve kockázatos lehet, s kis százalékban ugyan, de spontán vetélés, esetleges fertőzés is lehet a következménye. De még korán kimutatja, ha beteg a magzat, így a terhesség korai szakaszában van lehetőség egy esetleges döntéshozatalra.


2. terhességi ultrahang vizsgálat:

Ez a terhesség 18-20. hetében történik, hasfalon keresztül. Itt már jó esetben megállapítható a magzat neme, de ez a terhességi ultrahang vizsgálat a fejlődési rendellenességek felismerése szempontjából a legfontosabb. Ekkorra már rendelkezésre áll a 16. heti AFP vérvétel eredménye, és az újabb biokémiai vérvizsgálat eredménye. Ezekkel együtt ismerhető fel többek között a nyitott gerinc is, illetve a kromoszóma-rendellenességek lehetőségének esélye most is megállapítható. Pozitív eredmény esetén magzatvíz mintát vesznek, ami a babára nézve nagyobb kockázatot jelent (spontán vetélés 3%).


3. terhességi ultrahang vizsgálat:

Ez a 28-32. terhességi hét körül történik, és ez már inkább szülészeti szempontból jelentős. Ekkor ismerhető fel, ha esetleg a magzat lemaradt a a fejlődésben, illetve néhány fejlődési rendellenességre csak ekkor derülhet fény. Ilyen például a vedemedence-tágulat, vagy agykamratágulat. Ez a terhességi ultrahang vizsgálat eredményt ad a magzatvíz mennyiségéről, lepény érettségéről is.


4. terhességi ultrahang vizsgálat:

Ezt a 38. terhességi hét körül történik. Ez is már szülészeti szempontból jelentős, mert a magzat súlyára ad következtetést, továbbá a magzatvíz mennyiségére, melyekből a szülés időpontja közeli vagy távolabbi mivoltára lehet következtetni. Ez a terhességi ultrahang vizsgálat megmutatja azt is, ha esetleg valami oknál fogva veszélyeztetettségben van a magzat, és indokolttá teheti a szülés esetleges megindítását is.


Összességében elmondható, hogy a terhességi ultrahang vizsgálat segítségével súlyos fejlődési rendellenességek, valamint anyai és magzati veszélyállapotok időben felismerhetők, így valóban ajánlatos legalább négy alkalommal részt venni ezen a vizsgálaton...

Forrás: ultrahang-vizsg.extra.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://healthy.blog.hu/api/trackback/id/tr95936341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.