Healthy

“Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé.” (Richard Bach: Illúziók)

Utolsó kommentek

  • kismamaetrend: Kedves cikk;) Sokat lehet olvasni ebben a témában, de nagyon általánosan, nekünk megoldás kell. Nem? (2012.11.02. 13:40) Kismama étrend
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:02) Vérvételek a terhesség alatt
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:00) Kismamák és az alvás
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, <a href="http://weightlo... (2012.01.19. 07:59) Kismamák és az alvás
  • igaz tett: Két féle DNS mintavételi eljárás létezik. A nevesített és az anoním. Mindkét esetben egyazon módsz... (2009.09.27. 22:22) Apasági vizsgálat
  • Utolsó 20

Napi zöldség

A retek A retek (Raphanus sativus) eredetileg Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik, ahol már évezredek óta termesztik, időközben Európában is meghonosodott. Fekete, vörös, bíborszínű variációja, valamint fehér hosszúkás változata, a jégcsapretek, földrészünk egyik legkedveltebb zöldsége és értékes gyógynövénye. Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól. Ezenkívül jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Ha valaki túl gyakran emelgette a söröskorsót, a retek támogatta a máj méregtelenítő munkáját, hiszen serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást.

Címkék

10. terhességi hét (1) 12 terhességi hét (1) 13 terhességi hét (1) 14. (1) 16. terhességi hét (1) 28. terhességi hét (1) 2 trimeszter (1) advent (1) afp (1) alkohol szindróma (1) allen carr (1) alvásproblémák (1) amniocentézis (1) apasági nyilatkozat (1) apasági vizsgálat (1) baba (2) bárányhimlő (1) boldog új évet (1) céges buli (1) cigi (1) császármetszés (1) csinos kismama (1) csipkebogyó (1) csípőficam (1) czeizel (1) daganat tünetei (1) depresszió (2) diabétesz (1) dohányzás (4) dohányzási tilalom (1) egészség (7) egészségügyi rádió (1) életmód (4) évkezdet (1) évvége (1) farfekvés (1) fiú vagy lány (1) fogápolás (1) folsav (1) gátizom torna (1) genetikai vizsgálat (1) gyerek (1) gyermeknevelés (1) gyermek neme (1) gyógynövények kismama (1) gyomorégés (1) hajhullás (1) hálapénz (1) hányinger (2) haspuffadás (1) hellókarácsony (2) hetedik hét (1) hyperthonia (1) influenza (2) intim torna (1) karácsony (1) karácsonyi buli (1) karácsonyi depresszió (1) karácsonyi party (1) kedvezmények juttatások kismamáknak (1) kilencedik terheségi hét (1) kismama (1) kismama étrend (1) kismama étrendje (1) költségek (1) kopaszodás (1) lekvár (1) lélek (1) lelki egészség (1) leszokás (1) madonna koncert (1) magas vérnyomás (1) magzatvédő vitamin (1) melleink védelme (1) mintaétrend (1) oltás (1) onkológiai intézet (1) pavlik kengyel (1) petesejt (1) ringató program (1) sperma (1) spinális érzéstelenítés (1) stria (1) szépségtippek (1) szexuális élet (1) sztárok (1) szülés (1) tanfolyam kismamáknak (1) tények tévhitek (1) terhesgondozás (1) terhesség (43) terhességi (1) terhességi hét (1) terhességi teszt (1) terhességi vitamin (1) terhesség gyógyszer (1) terhesség háziállatok (1) terhesség szex (1) termékenység (2) teszt (1) tévhitek (1) tippek (1) toxoplasmosis (1) túlsúly (1) új év (1) ultrahang (1) ünnepek (1) válság (1) várandós (1) vércsoport (1) vérvétel (1) vérzés (1) vetélés (1) visszér (1) vizsgálatok (1) zenei nevelés (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Egy gyerek egy fog?

2009.04.08. 13:38 - Healthy

Címkék: terhesség kismama fogápolás

A szervezet hormonális változásai a fogínyre is hatnak: a terhesség idején lágyabb, néha még duzzadt is, és gyorsabban vérezni kezd.

Fog híján...
Sok kismama éppen azzal az indokkal hanyagolja el a rendszeres és alapos fogmosást, hogy nem akarja méginkább ingerelni érzékeny fogínyét. Pedig csak akkor van némi igazságuk, ha erős rosszullét gyötri őket fogmosás közben, mert a fogkefe hányingert okoz. A hónapokig tartó hiányos foghigiénia azonban következményekkel jár: a fogakon lévő lerakódás a fogszuvasodást okozó baktériumok táptalaja, ezen kívül fogíny- és fogágygyulladást is okozhat. Aki nem kezelteti fogínybetegségeit, azt kockáztatja, hogy idővel elveszíti fogait.

A várandósság idején azonban nem csak a saját fogaid miatt ajánlatos nagyon komolyan venni a foghigiéniát, hanem gyermeked miatt is. Vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy előrehaladott fogágygyulladás esetén a betegséget okozó baktériumok méreganyagai és anyagcseretermékei bekerülnek a vérkeringésbe, és gátolják a gyermek fejlődését, sőt növelhetik a koraszülés veszélyét!
A kisbaba fejlődése kalciumot, a fogak építőnyagát, vonja el a mama szervezetéből.
 
 
Vigyázat! Fertőz!
Tudományosan bizonyított, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumok nyállal átadhatók a kisbabának, illetve a kisgyermeknek. Például, ha lenyalod a cumit vagy a kanalat, amelyikkel eteted a gyermeket, vagy ha szájon csókolod.
Jó tanács: saját és gyermeked egészsége érdekében legjobb, ha három havonta elmész fogorvoshoz, így időben felismerhetők a fogak és a fogíny elváltozásai, és még kis beavatkozással orvosolhatóak. A fogorvos azonban csak a legszükségesebb kezeléseket fogja elvégezni. A fogproblémák elkerülése miatt tanácsos már a terhesség előtt alaposan megvizsgáltatni a fogaidat!
 
Fogápolási tippek
Minden étkezés után következetesen moss fogat, mégpedig körkörös mozdulatokkal a fogínytől a fogak irányába haladva! Legjobb a lágy vagy közepesen kemény fogkefe.
 
  • A kilenc hónap alatt egy-két alkalommal kérj tisztítást a fogorvosodtól, ő a nehezen elérhető részekről is letisztítja a lerakódásokat!
  • Hányás után ne moss azonnal fogat! Inkább vízzel öblítsd ki a szádat, a fogmosással pedig várj 20 percet!
  • A fogínygyulladás enyhítése érdekében gargarizálj kamillateával vagy langyos, sós vízzel!
  • A fogmosások közötti időben rágj cukormentes rágógumit!
  • Légy mértéktartó a savanyúságokkal és a csokoládéval! Utánuk kötelező az azonnali fogmosás!
  • Ügyelj rá, hogy étkezésed vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag legyen! Egyél legalább naponta egyszer zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket! Időnként fogyassz nyers zöldséget is, ételeidet pedig ne párold egészen puhára, csak annyira, hogy rágnod is kelljen!

Ne feledd! A hosszas és erőteljes rágás stabilabbá teszi a fogínyt, következményeképpen a gyulladás megszűnik.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://healthy.blog.hu/api/trackback/id/tr391053787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása