Healthy

“Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé.” (Richard Bach: Illúziók)

Utolsó kommentek

  • kismamaetrend: Kedves cikk;) Sokat lehet olvasni ebben a témában, de nagyon általánosan, nekünk megoldás kell. Nem? (2012.11.02. 13:40) Kismama étrend
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:02) Vérvételek a terhesség alatt
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:00) Kismamák és az alvás
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, <a href="http://weightlo... (2012.01.19. 07:59) Kismamák és az alvás
  • igaz tett: Két féle DNS mintavételi eljárás létezik. A nevesített és az anoním. Mindkét esetben egyazon módsz... (2009.09.27. 22:22) Apasági vizsgálat
  • Utolsó 20

Napi zöldség

A retek A retek (Raphanus sativus) eredetileg Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik, ahol már évezredek óta termesztik, időközben Európában is meghonosodott. Fekete, vörös, bíborszínű variációja, valamint fehér hosszúkás változata, a jégcsapretek, földrészünk egyik legkedveltebb zöldsége és értékes gyógynövénye. Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól. Ezenkívül jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Ha valaki túl gyakran emelgette a söröskorsót, a retek támogatta a máj méregtelenítő munkáját, hiszen serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást.

Címkék

10. terhességi hét (1) 12 terhességi hét (1) 13 terhességi hét (1) 14. (1) 16. terhességi hét (1) 28. terhességi hét (1) 2 trimeszter (1) advent (1) afp (1) alkohol szindróma (1) allen carr (1) alvásproblémák (1) amniocentézis (1) apasági nyilatkozat (1) apasági vizsgálat (1) baba (2) bárányhimlő (1) boldog új évet (1) céges buli (1) cigi (1) császármetszés (1) csinos kismama (1) csipkebogyó (1) csípőficam (1) czeizel (1) daganat tünetei (1) depresszió (2) diabétesz (1) dohányzás (4) dohányzási tilalom (1) egészség (7) egészségügyi rádió (1) életmód (4) évkezdet (1) évvége (1) farfekvés (1) fiú vagy lány (1) fogápolás (1) folsav (1) gátizom torna (1) genetikai vizsgálat (1) gyerek (1) gyermeknevelés (1) gyermek neme (1) gyógynövények kismama (1) gyomorégés (1) hajhullás (1) hálapénz (1) hányinger (2) haspuffadás (1) hellókarácsony (2) hetedik hét (1) hyperthonia (1) influenza (2) intim torna (1) karácsony (1) karácsonyi buli (1) karácsonyi depresszió (1) karácsonyi party (1) kedvezmények juttatások kismamáknak (1) kilencedik terheségi hét (1) kismama (1) kismama étrend (1) kismama étrendje (1) költségek (1) kopaszodás (1) lekvár (1) lélek (1) lelki egészség (1) leszokás (1) madonna koncert (1) magas vérnyomás (1) magzatvédő vitamin (1) melleink védelme (1) mintaétrend (1) oltás (1) onkológiai intézet (1) pavlik kengyel (1) petesejt (1) ringató program (1) sperma (1) spinális érzéstelenítés (1) stria (1) szépségtippek (1) szexuális élet (1) sztárok (1) szülés (1) tanfolyam kismamáknak (1) tények tévhitek (1) terhesgondozás (1) terhesség (43) terhességi (1) terhességi hét (1) terhességi teszt (1) terhességi vitamin (1) terhesség gyógyszer (1) terhesség háziállatok (1) terhesség szex (1) termékenység (2) teszt (1) tévhitek (1) tippek (1) toxoplasmosis (1) túlsúly (1) új év (1) ultrahang (1) ünnepek (1) válság (1) várandós (1) vércsoport (1) vérvétel (1) vérzés (1) vetélés (1) visszér (1) vizsgálatok (1) zenei nevelés (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

7. hét, 11 mm

2009.03.29. 14:09 - Healthy

Címkék: terhesség hetedik hét

7 hetes embrió ultrahangonCsütötökön orvosnál jártam. Kiderült, hogy valóban útban van a gyermekáldás, és a picúrnak már dobog a szíve, 7 hetes és komoly 11 mm-es mérettel rendelkezik. Ehhez képest intenzív hányingert tud okozni, és persze legalább annyira lefárszt, minthta már legalább hét éves lenne, és egész nap futkosni kellene utána:)

 

A hetdik hét jellemzői:

 
Mostantól szinte egész nap folyamatosan, egyre erősebb fáradtságot érzel. Nehezedre esik a reggeli felkelés, délután pedig alig várod, hogy ismét ágyba bújhass. Ha eddig kávéztál, akkor jobban teszed, ha lemondasz erről, hiszen a magas koffeintartalma nem tesz jót a kicsinek. Inkább vezesd be a délutáni csendes pihenőt, és este is feküdj le hamarabb. A fizikai munkákat is bízd másra mostantól kezdve, mert ha még bírnád is, a végére nagyon ki fogsz fulladni. Éppen elég munka mostantól a napi főzés, hiszen az egész napra elhúzódó hányinger mellett a főtt étel előkészítése, elkészítése sem egyszerű művelet. Az sem baj, ha mostantól egy pár hétig segítséget kérsz, vagy rendeltek kaját otthonra.
 
A szagok és ízek érzékelése ebben az időszakban megváltozik, ezért az sem biztos, hogy a kész ételek ízleni fognak, de az is előfordulhat, hogy sokkal ínyencebb leszel, ha ez az érzékelés kifinomultabbá válik. Ilyenkor elkezdődhet undor esetén a fogyás, kívánósság miatt pedig a hízás. A nap közben előforduló hányinger csillapítására készíts a táskádba és az ágyad mellé ropogtatni valót és ásványvizet. A sok folyadéktól, meg persze a megnagyobbodott méhed miatt gyakrabban kell majd pisilned, erre is jobb felkészülni. Rakj a táskádba a szokásosnál több papírzsepit, mert út közben szükséged lehet rá, és ne csodálkozz, ha éjjel is több alakalommal arra kelsz, hogy ki kell menned. További kellemetlen tünet lehet a hetedik héten, hogy a melleid érzékenyebbé válnak, valamit pattanások jelennek meg az arcodon, akárcsak serdülő korodban.

A hangulatod is igencsak ingadozó lehet. Akármilyen erősnek is gondolod magad, egy romantikusabb sorozat, vagy egy megható reklám is könnyet csalhat a szemedbe. Érzékenyebb lehetsz a párod megjegyzéseire is. Próbáld meg tudatosítani magadban, hogy most a testedben végbemenő hormonális változások miatt érint minden annyira érzékenyen, és ezt mondd meg kedvesednek is, hogy megelőzzétek az esetleges ütközéseket.
 
Mi történik a pocakban?
Hüvelyi ultrahang segítségével gyönyörűen látszik már a pocakodban lévő pete hármas tagolódása, a lepény, a magzatburok és az embrió. A magzatburokban lévő kicsi embrió ülőmagassága már 7-9 milliméter, teljes hossza pedig 15 milliméter is lehet. Most alakulgat az összes belső szerve. A szív továbbra is ritmusosan ver, a vesék nemsokára működésre készek, jól látható a máj, szépen látszik a has két rekesze. A kezdetleges nemi szervek, őscsírasejtek már jelen vannak, de még nem lehet megállapítani, hogy 33 hét múlva kisfiú vagy kislány fog megszületni.

A baba pofija is szépen alakulgat. Már jól elkülöníthetőek az arcon az érzékszervek. A szemgolyó már áttetszik a vékonyka bőrréteg alól, és mérete aránytalanul nagy a fej méretéhez képest. Akárcsak egy pici "alien". A szemecskék között ezen a héten kialakulnak az orrlukak és az orrcimpák, valamint már határozottan felismerhető a száj vonala. Sokat fejlődik a belső fül és az agy is.

A kar- és lábbimbói is egyre jobban növekednek, nyúlnak. Kifejlődnek a váll-, könyök- és a térdizületek is. Kialakul a csontváz, a gerinc csigolyasora, benne a gerincvelővel, valamint a kicsi csigolyák oldalnyúlványaiból fejlődésnek indulnak az oldalbordák is.

Ezidőtájt fokozatosan átveszi a sárgatest tüszőhormon termelő funkcióját a méhlepény, melynek hatására egyre több vér fog csörgedezni az ereidben. A vértestek száma nem nő jelentősen, csak felhígul a véred, hogy a hajszálerekbe is könnyen el tudja juttatni az oxigént. Ezáltal fellazulnak a kötőszöveteid kicsit, így visszerek jelentkezhetnek a lábadon.
 
Nagyon kell vigyáznod magadra!
Kerülj minden felelőtlen alulöltözést, és ne ülj hideg kőre (egyébként se). Ne emelj nehezet, ne terheld magad fizikailag. A napi edzésekből is nyugodtan alább lehet hagyni kicsit. Vigyázz a kicsidre a Tőled telhető legjobb módon, hiszen a vetélések igen magas százaléka az első 12 héten történik. Mindenki tudja, hogy csak természetes szelekcióról van szó, de egy parányi élet elvesztése is nagyon meg tudja viselni az anyukát, úgyhogy drukkolj, hogy Nálatok ilyesmi ne fordulhasson elő. Sokak babonából az első trimeszter végéig ezért nem is említik senkinek a terhesség tényét.

 

Forrás:picibaba.hu

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://healthy.blog.hu/api/trackback/id/tr811032972

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://www.aidylfarms.com/ 2018.03.07. 13:26:38

Kerékpár bolt - Kerékpár turizmus - Kerékpár bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása