Healthy

“Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé.” (Richard Bach: Illúziók)

Utolsó kommentek

  • kismamaetrend: Kedves cikk;) Sokat lehet olvasni ebben a témában, de nagyon általánosan, nekünk megoldás kell. Nem? (2012.11.02. 13:40) Kismama étrend
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:02) Vérvételek a terhesség alatt
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:00) Kismamák és az alvás
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, <a href="http://weightlo... (2012.01.19. 07:59) Kismamák és az alvás
  • igaz tett: Két féle DNS mintavételi eljárás létezik. A nevesített és az anoním. Mindkét esetben egyazon módsz... (2009.09.27. 22:22) Apasági vizsgálat
  • Utolsó 20

Napi zöldség

A retek A retek (Raphanus sativus) eredetileg Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik, ahol már évezredek óta termesztik, időközben Európában is meghonosodott. Fekete, vörös, bíborszínű variációja, valamint fehér hosszúkás változata, a jégcsapretek, földrészünk egyik legkedveltebb zöldsége és értékes gyógynövénye. Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól. Ezenkívül jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Ha valaki túl gyakran emelgette a söröskorsót, a retek támogatta a máj méregtelenítő munkáját, hiszen serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást.

Címkék

10. terhességi hét (1) 12 terhességi hét (1) 13 terhességi hét (1) 14. (1) 16. terhességi hét (1) 28. terhességi hét (1) 2 trimeszter (1) advent (1) afp (1) alkohol szindróma (1) allen carr (1) alvásproblémák (1) amniocentézis (1) apasági nyilatkozat (1) apasági vizsgálat (1) baba (2) bárányhimlő (1) boldog új évet (1) céges buli (1) cigi (1) császármetszés (1) csinos kismama (1) csipkebogyó (1) csípőficam (1) czeizel (1) daganat tünetei (1) depresszió (2) diabétesz (1) dohányzás (4) dohányzási tilalom (1) egészség (7) egészségügyi rádió (1) életmód (4) évkezdet (1) évvége (1) farfekvés (1) fiú vagy lány (1) fogápolás (1) folsav (1) gátizom torna (1) genetikai vizsgálat (1) gyerek (1) gyermeknevelés (1) gyermek neme (1) gyógynövények kismama (1) gyomorégés (1) hajhullás (1) hálapénz (1) hányinger (2) haspuffadás (1) hellókarácsony (2) hetedik hét (1) hyperthonia (1) influenza (2) intim torna (1) karácsony (1) karácsonyi buli (1) karácsonyi depresszió (1) karácsonyi party (1) kedvezmények juttatások kismamáknak (1) kilencedik terheségi hét (1) kismama (1) kismama étrend (1) kismama étrendje (1) költségek (1) kopaszodás (1) lekvár (1) lélek (1) lelki egészség (1) leszokás (1) madonna koncert (1) magas vérnyomás (1) magzatvédő vitamin (1) melleink védelme (1) mintaétrend (1) oltás (1) onkológiai intézet (1) pavlik kengyel (1) petesejt (1) ringató program (1) sperma (1) spinális érzéstelenítés (1) stria (1) szépségtippek (1) szexuális élet (1) sztárok (1) szülés (1) tanfolyam kismamáknak (1) tények tévhitek (1) terhesgondozás (1) terhesség (43) terhességi (1) terhességi hét (1) terhességi teszt (1) terhességi vitamin (1) terhesség gyógyszer (1) terhesség háziállatok (1) terhesség szex (1) termékenység (2) teszt (1) tévhitek (1) tippek (1) toxoplasmosis (1) túlsúly (1) új év (1) ultrahang (1) ünnepek (1) válság (1) várandós (1) vércsoport (1) vérvétel (1) vérzés (1) vetélés (1) visszér (1) vizsgálatok (1) zenei nevelés (1) Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A terhességi diabétesz

2009.03.24. 09:54 - Healthy

Címkék: terhesség diabétesz

 

Korábban az e betegségben szenvedők életük tetemes részét kórházban töltötték, illetve szakrendelésre jártak. Azóta a diagnosztikus lehetőségek, a vér és vizeletcukor mérése gyors tesztekkel otthon is megoldható. Forradalmi változáson esett át az inzulinkészítmények tisztasága, kiszerelése, adagolhatósága. Az egyszer használatos szerelékek biztonságot nyújtanak a fertőzésekkel szemben. A rettegett szövődmények (mint például vakság, veseelégtelenség, érés idegrendszeri elváltozások) előfordulási gyakorisága csökkent.

Felismerni a bajt
Talán a sors iróniája, hogy ritkán ugyan, de épp a terhesség indítja el a cukorbetegség maratoni pályafutását. A betegség felismerése a kórelőzményen, a jelentkező tüneteken, a szűrővizsgálatokon és a laboratóriumi vizsgálatokon nyugszik. Terhesgondozáson általában havonként részt vesz minden várandós nő. Ennek során kötelező a vizeletvizsgálat. Amennyiben cukorürítést észlelünk, illetve a kórelőzményben 4000 grammnál nagyobb súlyú újszülött [0]vagy nem tisztázott halva szülés szerepel, el kell végezni néhány laboratóriumi vizsgálatot, többek között az étkezés utáni vércukorvizsgálatot és a glukóztolerancia-tesztet (GGT).


A cukorbetegség súlyossága függ a fennállás tartamától és az általa okozott szövődményektől. Gondoljunk arra is, hogy a cukorbetegség tartós, nem optimális kezelése miatt a kismedence, sőt a méhlepény erei is meszesedhetnek. Gyakran az anyukák nem törődnek azzal, hogy testsúlyuk a terhesség alatt az átlagos növekedésnél lényegesen magasabb, pedig a rendkívüli súlynövekedés hátterében a majdani diabétesz lappanghat.
 

Első jelek
A kórjelző tüneteken kívül (mint mértéktelen folyadékigény, gyakoribb vizeletürítés, bőrviszketés, gyakori húgyúti fertőzések, gombásodás, vagy a fogak nagymértékű romlása), a depresszió, a fáradékonyság is figyelmeztető jel lehet a betegség kialakulása szempontjából. A terhesség úgynevezett diabetogén folyamat, cukorbetegségre hajlamosíthat. Miért? Legkézenfekvőbb, ha a terhesség alatti hormonális változásokat nézzük át.

Normális körülmények között elegendő inzulin termelődik szervezetünkben, és az ezzel ellentétes hatású hormonok vércukorszintemelő hatását kompenzálni képes. Terhesség során fokozódik az inzulinnal ellentétes hatású hormonok termelődése (pl. női nemi hormonok, ösztrogének, kortizol, hpl.). Még a növekedési és pajzsmirigyhormon is ellentétes hatást fejt ki az inzulinnal szemben. Maga a méhlepény is elbontja az inzulin egy részét, ezáltal hatását csökkenti. Hasonló jelenséget észlelünk minden egyes stresszel járó folyamatnál vagy balesetei követően is, amikor is a normális vércukor értéke 41szeresére növekszik.

Magzati veszélyek
Milyen károsodások érhetik a magzatot, ha a cukorbetegséget nem kezeljük idejében? A fejlődési rendellenességek gyakorisága 46szorosa az átlagpopulációnak. Ezek legnagyobb részére fény derül a rendszeres terhességi szűréseken, illetve gyanújel esetén speciális vizsgálatokkal (ultrahang, magzatvíz-analízis stb.) megbízhatóan és idejében értesülhetünk a kóros elváltozásokról. Cukorbetegség esetén a koraszülési gyakoriság is magasabb. Sokszor megtévesztő, hogy egy 2500 grammnál lényegesen nagyobb súlyú újszülött is lehet éretlen, rossz légzési és keringési funkciókkal rendelkező koraszülött, aki speciális, intenzív ellátást igényel.


Ultrahangvizsgálattal folyamatosan ellenőrizni kell a gyakoribb méhlepényfunkció-zavart. Főleg a rosszul beállított, nem diétázó terhességi cukorbetegekben, a 34. terhességi hetet követően válhat kritikussá a méhlepény vérellátása. Régebben és sajnos mostanság is gyakran találkozunk diabéteszes óriásmagzattal, akinek a születési súlya meghaladja az 5 kg-ot. Természetesen ezek a gyermekek császármetszéssel jönnek a világra, és igen sok adaptációs problémával küszködnek. A már terhesség előtt ismert cukorbeteg anyukákat
természetesen speciális centrumokban kezelik a terhesség elejétől a végéig.

A diabétesz ellenőrzése
A terhesség alatt jelentkező enyhe cukorbetegségekre általában az jellemző, hogy az éhgyomori vércukorszint normális, a vizeletben nincsen cukor, csak terhelési próbák során lehet kimutatni a betegséget. Megterhelő hatások (fertőzések, fizikai és pszichés traumák, stressz, terhesség) átmenetileg szintén csökkentik a cukortoleranciát, de ezek elmúltával a tünetek ismét megszűnnek. Esetenként valódi cukorbetegség alakulhat ki.


Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a terhességi diabéteszek legnagyobb része diétával irányítható, és a páciensek csak kevés esetben szorulnak inzulin adására. A cél az egész terhességi periódus alatt a vércukorszint normális értéken való tartása, így a diabétesz által okozott szövődmények mind az anya, mind a magzat oldaláról tekintve minimálisra csökkenthetők.

Az inzulinkorszak előtt a cukorbetegek terhességeinek több mint fele vetéléssel végződött. A normálistól eltérő túl magas vagy igen alacsony vércukorértékek már a pete beágyazódását is megzavarhatják a fogantatást követően, illetve sérülhet a magzati szervtelepek kialakulása. Sajnos veszélyesek a terhességre a szájon át szedhető diabéteszellenes gyógyszerek is.

Szövődmények
A teljesség kedvéért megemlítem, milyen magzati károsodások léphetnek fel tartósan fennálló kezeletlen, vagy rosszul kezelt cukorbetegség esetén. Nem azért teszem ezt, hogy a szülő nők kedvét elvegyem a terhesség vállalásától, hanem hogy felhívjam a figyelmei: egy gyógyítható betegség esetén, ha törődnek egészségükkel és betartják az orvos utasításait, mi mindent lehet nagy valószínűséggel elkerülni.


A legnagyobb problémát a fogantatást követő korai elváltozások okozzák. Gyakran már a petesejt beágyazódása is gátolt lehet, a torz képződés vetéléssel végződik. 10%ban fejlődési rendellenesség léphet fel, mely a szívet, a központi idegrendszert, a csontrendszert érinti, de nem kíméli az emésztőtraktust, a húgy- és ivarszervek kifejlődését sem. Ezek az eltérések optimális inzulinkezeléssel, diétával, színvonalas gondozással megelőzhetőek.Később is felléphetnek problémák a méhlepény elégtelensége miatt, illetve a tartósan fennálló anyagcserezavar következtében. Az anyából a magzatba jutott nagy mennyiségű cukor fokozott inzulinelválasztást indít el a magzatban. Ennek eredménye a erőteljes zsírszövet-lerakódás, az óriásnövés és a zsigerek megnagyobbodása. Az újszülött „holdvilágarccal" születik, légzési zavarok léphetnek fel nála, magzatvíz-túlképződés és anyagcsereproblémák tarkíthatják a képei.


Epilógus
Ennyi rossz után illik írnom egy kis biztatást is. Kórházi gyakorlatomban nap mint nap találkozom gyógyíthatatlan betegségekkel. Az ember nem tudja megszokni a tehetetlenséget és az ilyen esetekben átélt csendes dühöt. Hál' istennek, sokkal több a jól kezelhető, gyógyítható betegség. Annak ellenére, hogy a hajlam örökölhető, a betegség lefolyása és súlyossága az egyénen és orvosán múlik.Manapság, a modern diabetikus ételeknek köszönhetően a beteg szinte nem nélkülöz semmit étkezési repertoárjából. A vércukor mérése otthon is megoldott, az inzulin beadása a modern, egyszer használatos felszerelések révén minimális fájdalommal kivitelezhető. Rutinos cukorbeteg, ha helyesen diétázik, nem éhezik, még sokkal egészségesebben is él, mint az átlagember.

Ne feledjük: a kezelt cukorbetegség nem rövidíti meg az életet; optimális, minimális korlátozása teljes értékű életvitelt lehet folytatni, és a terhességi szövődmények kockázata is minimálisra szorítható. Ehhez kívánok minden egyes anyukának és cukorbetegnek sok sikert, hitet és bizodalmat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://healthy.blog.hu/api/trackback/id/tr461021875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

musi 2009.03.27. 19:20:03

szia, két kérdésem lenne 1. te orvos vagy? 2. mi okozza a kettes típusú cukorbetegség kialakulását?

Healthy 2009.03.29. 13:58:51

Szia Musi!

Én nem vagyok orvos, de elég közel áll hozzám a téma, mert egy egészségügyi kommunikációs cégnél dolgozom, és próbálom mindig figyelembe venni az itt olvasható cikkek esetében, hogy a lehető leghitelesebb információkat tartalmazzák, illetve ne az átverés kategóriába tartozzanak.

A kettes típusú cukorbetegségről:
A 2-es típusú cukorbetegség jóval gyakoribb, a cukorbetegek túlnyomó többségénél (90%) ez áll fenn. A cukorbetegség világszerte tapasztalható, járványszerűen gyors növekedése is elsősorban ennek a típusnak köszönhető. Ez a betegség negyven éves kor fölött jelentkezik általában, de fiatalabb korban is egyre gyakoribbá válik. Szoros kapcsolatban áll az elhízással, és mozgásszegény életmóddal, ami magyarázza is rohamos terjedését. Ugyancsak összefüggés mutatható ki bizonyos genetikai tényezőkkel, a magas vérnyomás betegséggel és vérzsír eltérésekkel is.
Az 1-es típussal szemben itt nem az inzulin termelés teljes leállása a kiváltó ok, hanem rendszerint a megtermelt inzulin hatékonyságával és elválasztásával egyaránt baj van. A célsejtek nem reagálnak megfelelően a szervezetben termelődő inzulinra (=inzulin rezisztencia), vagy a termelt inzulin hatástalan, illetve elégtelen mennyiségű.

A vércukorszint emelkedés alattomosabb, mint az 1-es típusú betegeknél, ezért a náluk megfigyelhető tünetek egy része (szomjúság, nagy mennyiségű vizelet, fogyás) nem igazán jelentkezik. A tünetek jellegtelenebbek, lassan alakulnak ki, ezért a felismerésük gyakran késik.
Ebben a típusban, nem ritkán előfordul, hogy még a betegség felismerése előtt, a már kialakult szövődmények okoznak tüneteket.

A 2-es típusú cukorbetegség legjellemzőbb tünetei a következők:
fáradtság,
viszketés,
lassú sebgyógyulás,
látásromlás
végtagzsibbadás,
szexuális zavarok.

Ebben az esetben a kezelés folyamatosan változó, a betegség előrehaladásának illetve a vércukor és HbA1c célértékeitől függ. Ennek alapja a megfelelő étrend és a fizikai aktivitás kombinációja. Gyakran azonban csak tabletta, inzulin vagy ezek együttes alkalmazásával normalizálható a vércukor szint. Napjainkban egyre gyakrabban kezelik a 2-es típusú cukorbetegeket is inzulinnal, követve a nemzetközi szakmai ajánlásokat.

Akárcsak az 1-es típusú cukorbetegség esetén, ha nem ismerik fel időben, illetve nem kezelik megfelelően ezeket a betegeket, súlyos szövődményekre lehet számítani. Egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással és testsúly csökkenéssel azonban a betegség kialakulása megelőzhető lehet. Már kialakult cukorbetegség esetén a vércukor (valamint a vérnyomás és koleszterin szint)megfelelő szinten tartásával a hosszútávú szövődmények kockázata jelentősen csökkenthető.

Ajánlom figyelmedbe a következő honlapot: www.egeszsegcukorbetegen.hu


süti beállítások módosítása