Healthy

“Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé.” (Richard Bach: Illúziók)

Utolsó kommentek

  • kismamaetrend: Kedves cikk;) Sokat lehet olvasni ebben a témában, de nagyon általánosan, nekünk megoldás kell. Nem? (2012.11.02. 13:40) Kismama étrend
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:02) Vérvételek a terhesség alatt
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:00) Kismamák és az alvás
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, <a href="http://weightlo... (2012.01.19. 07:59) Kismamák és az alvás
  • igaz tett: Két féle DNS mintavételi eljárás létezik. A nevesített és az anoním. Mindkét esetben egyazon módsz... (2009.09.27. 22:22) Apasági vizsgálat
  • Utolsó 20

Napi zöldség

A retek A retek (Raphanus sativus) eredetileg Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik, ahol már évezredek óta termesztik, időközben Európában is meghonosodott. Fekete, vörös, bíborszínű variációja, valamint fehér hosszúkás változata, a jégcsapretek, földrészünk egyik legkedveltebb zöldsége és értékes gyógynövénye. Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól. Ezenkívül jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Ha valaki túl gyakran emelgette a söröskorsót, a retek támogatta a máj méregtelenítő munkáját, hiszen serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást.

Címkék

10. terhességi hét (1) 12 terhességi hét (1) 13 terhességi hét (1) 14. (1) 16. terhességi hét (1) 28. terhességi hét (1) 2 trimeszter (1) advent (1) afp (1) alkohol szindróma (1) allen carr (1) alvásproblémák (1) amniocentézis (1) apasági nyilatkozat (1) apasági vizsgálat (1) baba (2) bárányhimlő (1) boldog új évet (1) céges buli (1) cigi (1) császármetszés (1) csinos kismama (1) csipkebogyó (1) csípőficam (1) czeizel (1) daganat tünetei (1) depresszió (2) diabétesz (1) dohányzás (4) dohányzási tilalom (1) egészség (7) egészségügyi rádió (1) életmód (4) évkezdet (1) évvége (1) farfekvés (1) fiú vagy lány (1) fogápolás (1) folsav (1) gátizom torna (1) genetikai vizsgálat (1) gyerek (1) gyermeknevelés (1) gyermek neme (1) gyógynövények kismama (1) gyomorégés (1) hajhullás (1) hálapénz (1) hányinger (2) haspuffadás (1) hellókarácsony (2) hetedik hét (1) hyperthonia (1) influenza (2) intim torna (1) karácsony (1) karácsonyi buli (1) karácsonyi depresszió (1) karácsonyi party (1) kedvezmények juttatások kismamáknak (1) kilencedik terheségi hét (1) kismama (1) kismama étrend (1) kismama étrendje (1) költségek (1) kopaszodás (1) lekvár (1) lélek (1) lelki egészség (1) leszokás (1) madonna koncert (1) magas vérnyomás (1) magzatvédő vitamin (1) melleink védelme (1) mintaétrend (1) oltás (1) onkológiai intézet (1) pavlik kengyel (1) petesejt (1) ringató program (1) sperma (1) spinális érzéstelenítés (1) stria (1) szépségtippek (1) szexuális élet (1) sztárok (1) szülés (1) tanfolyam kismamáknak (1) tények tévhitek (1) terhesgondozás (1) terhesség (43) terhességi (1) terhességi hét (1) terhességi teszt (1) terhességi vitamin (1) terhesség gyógyszer (1) terhesség háziállatok (1) terhesség szex (1) termékenység (2) teszt (1) tévhitek (1) tippek (1) toxoplasmosis (1) túlsúly (1) új év (1) ultrahang (1) ünnepek (1) válság (1) várandós (1) vércsoport (1) vérvétel (1) vérzés (1) vetélés (1) visszér (1) vizsgálatok (1) zenei nevelés (1) Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Újabb tények és tévhitek a terhességről

2009.03.18. 10:04 - Healthy

Címkék: terhesség tények tévhitek

Az ember lányában nap mint nap rengeteg kérdés merül fel azzal kapcsolatban, vajon mi tesz jót icipici magzatának. Valószínűleg nem kell ezt az egészet túlbonyolítani, csak az anyai ösztönökre kell hallgatni. Itt van mindenesetre pár újabb tévhit, ill. cáfolat.

Egy pohár bor is megárt a kisbabának!
Az alkohol nagyon hamar felszívódik, és bizony elég jól veszi az akadályokat, annak ellenére, hogy az anya szervezetében különböző gátak nehezítik meg, hogy a káros anyagok a magzathoz, vagy a szoptatás útján a kisbabához jussanak. Az alkohol az anyatejbe teljes mértékben átjut, vagyis az anyatej alkoholszintje azonos az anya véralkoholszintjével. A terhesség alatti túlzott alkoholfogyasztás igen gyakran vezet oda, hogy a baba kis súllyal, károsodott idegrendszerrel születik. Arról, hogy mit tekinthetünk túlzott alkoholfogyasztásnak, megoszlik a szakemberek véleménye. Abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy egy-egy ünnepi eseményen egy pohár szesztartalmú ital elfogyasztása nem károsítja a magzatot.

Még a fogröntgen is tilos a terhesség alatt
A röntgensugárzás károsíthatja az ivarsejtek génállományát. A magzatban fejlődő herék vagy petefészkek különösen érzékenyek a röntgensugárzásra. Ezért kezelik megkülönböztetett figyelemmel a várandós anyákat. A korszerű röntgenkészülékek már sokkal kisebb sugárdózissal dolgoznak, mint a régi típusúak. A diagnosztikai célú röntgenvizsgálat biztos nem árt a picinek: szükség esetén egy fog-, végtag- vagy mellkasi röntgenfelvétel elkészíthető, ha a magzatot ólomköténnyel eltakarják a hasat érő sugárzás elől.

A hajfestés károsítja a kisbabát
Elméletileg igaz lehet, hiszen a hajfestéshez felhasznált kémiai anyagok a fejbőrön át felszívódva az anya véráramába kerülnek. Ám olyan kis mennyiségű ártalmas anyagról van szó, ami biztosan nem károsítja a magzatot. Ha az anya mégis aggódik, használjon inkább természetes hajszínezőt (hennát), vagy válassza a melírozást, amihez sokkal kevesebb hajfesték szükséges.

Egyes vitaminkészítmények fejlődési rendellenességeket okozhatnak

Ha túl sok A-vitamin, vagy túl sok cink jut a mama szervezetébe, annak a kisbaba látja kárát. Néhány élelmiszer maga is meglehetősen sok A-vitamint tartalmaz (máj, sütőtök, sárgarépa), ha ebből nagyon sokat fogyaszt a kismama és ezzel együtt A-vitamint is szed, ez már veszélyeztetheti a babát. A várandósok számára kifejlesztett vitaminkészítmények nem tartalmazzák veszélyes mennyiségben egyik összetevőt sem. Ha a kismama ilyet szed, nincs ok az aggodalomra.

A tengeri halak és a tenger gyümölcseinek fogyasztása higanymérgezést okoz
A higany valóban terheli az anya és a magzat idegrendszerét egyaránt, komoly elváltozásokat okoz, ha a határértéket meghaladó mennyiségnél több jut a szervezetbe. A tengeri állatok szervezetében valóban több higany halmozódik fel, mint egy a ház körül kapirgáló csirkében. A magyarországi tengeriherkentyű-fogyasztás azonban messze elmarad a világviszonylattól, az a néhány alkalom, amikor a kismama ilyesmit eszik, biztosan nem ártalmas, sőt, ilyenkor nagyon fontos omega3 zsírsavakhoz jut a mama és a kicsi szervezete.

A mobiltelefon használata emeli a kismama vérnyomását
Mivel alig tíz éve terjedtek el a mobil készülékek, nincsenek erre vonatkozóan széles körű és hosszú távú vizsgálatok. A folyamatban lévő kutatások során nem mutattak ki jelentős rizikótényezőket. A várandósság alatt kialakuló magasvérnyomás-betegség (toxémia, préeklampszia) pontos okát még nem ismerjük, de komoly rizikófaktor a várandósságot megelőző magas vérnyomás, az elhízás, a dohányzás.

Terhesség alatt kettő helyett kell enni!
Erről szó sincs. Néhány különleges esettől eltekintve semmi szükség arra, hogy az anya többet egyen, mint amennyit kíván – sőt! A várandósság során nem az étel mennyiségét kell növelni, hanem annak minőségére kell nagyobb figyelmet fordítani!

A tejivás szükséges, mert így tudjuk a legkönnyebben biztosítani a megfelelő mennyiségű kalcium bevitelét, és később a tejtermelést
A tej valóban sok kalciumot tartalmaz, de közel sem a tejfélékből a legjobb a kalcium felszívódása. Isten őrizz, hogy egy olyan kismama, aki nem szereti a tejet, vagy szervezete nehezen bontja le a tejcukrot, egy kortyot is leerőltessen a torkán a baba érdekében. Egyen inkább szezámmagot, mákot vagy halat. Az anyatej termelésének sincs köze a kismama tejfogyasztásához!
 
Tilos tejet inni várandósság alatt, mert a baba allergiás lesz
A terhesség alatt a leendő édesanya nyugodtan fogyaszthat tejet, az nem veszélyezteti a kisbabáját a későbbi allergia szempontjából. Ám akinek a családjában halmozottan fordul elő az allergia, annak célszerű kevés tejterméket fogyasztani a szoptatás időszaka alatt, és fokozott hangsúlyt kell helyezni a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatásra és arra, hogy a kicsi étrendjébe minél később kerüljenek be a tejtermékek. (A hipoallergén tápszerek is tehéntejből készülnek!)

A 3D (4D) ultrahang árt a babának
Semmivel sem ártalmasabb, mint a hagyományos ultrahangvizsgálat. A 3D ultrahang gyakorlatilag annyiban különbözik a hagyományostól, hogy a készülék egy számítógép segítségével több képet tárol, és háromdimenziós látványt hoz létre a kapott adatok alapján. A 4D ultrahang a baba valós idejű mozgását is láthatóvá teszi, ezért a magzat aktivitását is megfigyelheti a néző. Az ultrahangkészülék nem sugárzást bocsát ki magából, hanem ártalmatlan hanghullámokat.

Ha nyújtózkodunk, rácsavarodhat a köldökzsinór a baba nyakára
A köldökzsinór nagyon gyakran (nagyjából minden második esetben) rácsavarodik a babára, nyújtózkodás nélkül is, de ez többnyire nem okoz gondot. A magzatot magzatvíz és több réteg magzatburok veszi körül, így nincs közvetlen kapcsolatban az anya mozdulataival. A köldökzsinór belsejében két verőér és egy visszér fut, ezek spirálisan helyezkednek el, emiatt húzás hatására nem záródnak el. A rugalmas köldökzsinórban a magzat mozgása nem akadályozza a vér keringését. Nagyon ritkán alakul ki rajta csomó, az is csak akkor okoz problémát, ha megszorul.

Minden macskát kerülnie kell a várandósnak

A macskák a magzatra veszélyes toxoplazmózis fertőzést terjesztik, de ez nem ok arra, hogy lapátra tegyük szeretett öreg macskánkat. Általában a fiatal cicák hordozzák a fertőzést, ők is ürülékükkel terjesztik. Fontos, hogy a cicavécét ne a kismama kezelje, és macskasimogatás után jól mosson kezet. Azok a leendő édesanyák, akik cicaközelben nőttek fel (gyerekkorukban, vagy később volt macskájuk), szinte biztos, hogy átestek toxoplazma fertőzésen, így azt a várandósság alatt még egyszer nem fogják megkapni. Biztosat persze csak antitest-titer meghatározás után lehet mondani, azaz vérvétellel bizonyítható a védettség vagy annak hiánya.

Ha ég a gyomrom, biztos hajjal születik a gyerek
A gyomorégést a terhesség alatt termelődő hormonok okozzák és az, hogy a méh megemeli a gyomrot, tehát a lenyelt táplálék visszafolyhat a nyelőcsőbe.
A hajnak ehhez nincs köze. Valamennyire befolyásolhatjuk táplálkozásunkkal, szélsőséges esetben gyógyszert is kaphatunk gyomorégés ellen.
 
Szaktanácsadó: Dr. Dobó Márta, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet prevenciós főosztályának vezetője 

Forrás: Kismama Magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://healthy.blog.hu/api/trackback/id/tr861009214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása