Két hete a nőgyógyász azt mondta nem vagyok terhes. Azt is mondta, azért csináljak egy tesztet két hét múlva. Csináltam. Pozitív. ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Kb. Ennyi kérdőjel villogott a fejemben:)
Na mindegy, kezdhetjük elölről a felkészülést. Pl az étrenddel:
A legfontosabb, hogy nem ez az ideje a fogyókúrának. De ott vannak a tiltólistára kerülő ételek és italok, és néhány új szokás, amit érdemes bevezetni.A legfontosabb, hogy nem ez az ideje a fogyókúrának. De ott vannak a tiltólistára kerülő ételek és italok, és néhány új szokás, amit érdemes bevezetni.
Amiből sokat kell enni és inni: zöldség, gyümölcs, fehér húsok, halak, tej, zöld tea vagy ásványvíz. Ám ebben nem merül ki a terhesség alatti táplálkozás, az is nagyon fontos, mit nem szabad, és miért.
- kalcium: (normál mennyiség duplája szükséges): tej, sajt, joghurt, túró, savanyú káposzta, paradicsom, szardínia, spenót, kelkáposzta
- vas: (nagyon sokan küszködnek vashiánnyal!): hús, belsőségek, szardínia, bab, borsó, lencse, spenót, kesudió, krumpli, napraforgómag, tojás
- cink: hüvelyesek, hús, tojás
- jód: hal, só, kagyló, brokkoli, spenót, zabpehely, mandula, zöldborsó, banán, tojássárgája
- folsav: (általában a magzatvédő vitaminok is tartalmazzák, vagy az orvos írja fel, de természetes formájában persze még jobb): spenót, sóska, kelbimbó, brokkoli, zöldbab, bab, borsó, káposzta, barna rizs, karfiol, füge, citrom, narancs, kivi, banán
- és persze minden vitamin fontos!
● A káposzta-félék és a hüvelyesek általában puffasztanak, ezekből csak óvatosan együnk. Ha az első főzővizet leöntjük a zöldségről, az segíthet, cserébe viszont a tápanyagok egy részét is kiöntjük.
● Figyeljünk oda a tojás megtisztítására. Várandósság alatt a nyers tojás, vagy az ebből készült ételek fogyasztása tilos.
● A finomított cukrokat minden formában kerüljük, pláne, ha nem szeretnénk terhességi cukorbetegséget, vagy nagyon sokat hízni. A mesterséges édesítők sem tesznek jót, ha a teát ízesíted, mézzel vagy nyers nádcukorral tegyük.
● Az állati táplálékból származó vas könnyebben felszívódik, mint a növényi eredetű. A máj ugyan vasban dús táplálék, mégis csupán mértékletes fogyasztása tanácsos a különösen magas A-vitamin-tartalom miatt, mely túlzott mennyiségben ártalmas lehet a magzat fejlődésére.
● Tilos nyers vagy nem jól átsütött húsokat fogyasztani, mert fertőzéseket okozhatnak. Figyeljünk a tárolásra és az előkészítésre is - például olyan vágódeszkán ne vágjunk gyümölcsöt, ahol előtte húst aprítottunk.
● A génmódosított élelmiszereket ne vásároljunk, és kerüljük a szója-termékeket is – ezek a leggyakrabban tartalmaznak génmódosított részeket. A szójatej fogyasztása bizonyos vizsgálatok szerint hormonális problémákat okozhat a magzatnál.
● Óvatosan az allergizáló zöldségekkel és gyümölcsökkel, élelmiszerekkel (eper, lencse, méz, kagyló, mogyoró) – még ha nem is vagyunk allergiásak, sok esetben épp a terhesség idején lesz egyik vagy másik élelmiszerre érzékeny a kismama.
Hallal vagy hal nélkül?Az észak-európai országokban, de az Egyesült Államokban is nagy probléma a tengeri halak kérdése. Sok helyen hálóbörtönben tenyésztik a halakat szűk helyen, egymás hegyén-hátán, és az ebből következő gyakori fertőzések miatt antibiotikumokkal kezelik őket. Ráadásul a tengeri halakban gyakran igen magas higany-koncentrációt mérnek, ami terhesség idején különösen veszélyes. Biztos, ami biztos, inkább a lenmagból, a friss olajokból, esetleg étrend-kiegészítővel vedd magadhoz a nagyon fontos omega-3 zsírsavakat.
nana.hu
Utolsó kommentek