Healthy

“Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé.” (Richard Bach: Illúziók)

Utolsó kommentek

  • kismamaetrend: Kedves cikk;) Sokat lehet olvasni ebben a témában, de nagyon általánosan, nekünk megoldás kell. Nem? (2012.11.02. 13:40) Kismama étrend
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:02) Vérvételek a terhesség alatt
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, weightlossnaturalandfast.co... (2012.01.19. 08:00) Kismamák és az alvás
  • ernifani: Nice post, thanks for sharing..., just waiting for new post Thanks ya, <a href="http://weightlo... (2012.01.19. 07:59) Kismamák és az alvás
  • igaz tett: Két féle DNS mintavételi eljárás létezik. A nevesített és az anoním. Mindkét esetben egyazon módsz... (2009.09.27. 22:22) Apasági vizsgálat
  • Utolsó 20

Napi zöldség

A retek A retek (Raphanus sativus) eredetileg Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik, ahol már évezredek óta termesztik, időközben Európában is meghonosodott. Fekete, vörös, bíborszínű variációja, valamint fehér hosszúkás változata, a jégcsapretek, földrészünk egyik legkedveltebb zöldsége és értékes gyógynövénye. Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól. Ezenkívül jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Ha valaki túl gyakran emelgette a söröskorsót, a retek támogatta a máj méregtelenítő munkáját, hiszen serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást.

Címkék

10. terhességi hét (1) 12 terhességi hét (1) 13 terhességi hét (1) 14. (1) 16. terhességi hét (1) 28. terhességi hét (1) 2 trimeszter (1) advent (1) afp (1) alkohol szindróma (1) allen carr (1) alvásproblémák (1) amniocentézis (1) apasági nyilatkozat (1) apasági vizsgálat (1) baba (2) bárányhimlő (1) boldog új évet (1) céges buli (1) cigi (1) császármetszés (1) csinos kismama (1) csipkebogyó (1) csípőficam (1) czeizel (1) daganat tünetei (1) depresszió (2) diabétesz (1) dohányzás (4) dohányzási tilalom (1) egészség (7) egészségügyi rádió (1) életmód (4) évkezdet (1) évvége (1) farfekvés (1) fiú vagy lány (1) fogápolás (1) folsav (1) gátizom torna (1) genetikai vizsgálat (1) gyerek (1) gyermeknevelés (1) gyermek neme (1) gyógynövények kismama (1) gyomorégés (1) hajhullás (1) hálapénz (1) hányinger (2) haspuffadás (1) hellókarácsony (2) hetedik hét (1) hyperthonia (1) influenza (2) intim torna (1) karácsony (1) karácsonyi buli (1) karácsonyi depresszió (1) karácsonyi party (1) kedvezmények juttatások kismamáknak (1) kilencedik terheségi hét (1) kismama (1) kismama étrend (1) kismama étrendje (1) költségek (1) kopaszodás (1) lekvár (1) lélek (1) lelki egészség (1) leszokás (1) madonna koncert (1) magas vérnyomás (1) magzatvédő vitamin (1) melleink védelme (1) mintaétrend (1) oltás (1) onkológiai intézet (1) pavlik kengyel (1) petesejt (1) ringató program (1) sperma (1) spinális érzéstelenítés (1) stria (1) szépségtippek (1) szexuális élet (1) sztárok (1) szülés (1) tanfolyam kismamáknak (1) tények tévhitek (1) terhesgondozás (1) terhesség (43) terhességi (1) terhességi hét (1) terhességi teszt (1) terhességi vitamin (1) terhesség gyógyszer (1) terhesség háziállatok (1) terhesség szex (1) termékenység (2) teszt (1) tévhitek (1) tippek (1) toxoplasmosis (1) túlsúly (1) új év (1) ultrahang (1) ünnepek (1) válság (1) várandós (1) vércsoport (1) vérvétel (1) vérzés (1) vetélés (1) visszér (1) vizsgálatok (1) zenei nevelés (1) Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Terhesgondozás - orvosi vizsgálatok

2009.02.09. 09:53 - Healthy

Címkék: terhesség terhesgondozás vizsgálatok

A megfelelő terhesgondozást az orvossal és a védőnővel történő rendszeres találkozások biztosítják, melyek alkalmával a terhesség nagyságától függően különböző vizsgálatok történnek:

4-6 hét
Koraterhességi ultrahang-vizsgálat: ellenőrizni kell az embrió helyzetét, a méhen kívüli terhességet ki kell zárni. Ekkor már felismerhető a két petezsákban fejlődő ikerterhesség is.
Laborok: teljes vérkép, vizeletvizsgálat, vércukorvizsgálat, Lues szerológia, koleszterin és triglicerid-szint vizsgálat. Rh. negatív anyánál ellenanyag-vizsgálat.
 
9-10. hét
Ultrahang-vizsgálat: az orvos megnézi, mekkora az embrió, megfelelő-e a növekedés üteme, ellenőrzi a szívműködést. Az embrió mérete: 2,3-4 cm.
Ekkor az egy petezsákban fejlődő ikerterhesség is jól felismerhető.
 
12-14. hét
Az első genetikai szűrővizsgálat ideje a 12-14. hét között esedékes (ideális a 12. héten). Ekkor az embrió ülőmagassága 45 és 84 mm közé esik. Ajánlott vizsgálat az ún. Kombinált teszt, mely az egyik leghatékonyabb kromoszóma rendellenességeket szűrő teszt. Ez a vizsgálat egy részletes ultrahang-vizsgálatból, illetve az anyai vér vizsgálatából áll.
A teljes vizsgálat 1-1,5 órát vesz igénybe, így a kismamák egy konzultáció keretében rögtön megkapják a leletet.
 
16-18. hét
Az AFP, HbsAg szűrés javasolt időpontja. A Négyes teszt (AFP, uE3, Free- ß-hCG, Inhibin-A) elvégezhető azoknál, akik valamilyen okból lekésték az első genetikai szűrővizsgálatot, a Kombinált tesztet.
Az AFP meghatározás célja elsősorban a nyitott gerinc (spina bifida) időben történő felismerése.
Csak AFP vizsgálat alapján Down-kór kockázat nem adható!
 
18-21. hét
A második genetikai ultrahangos rendellenesség-szűrő vizsgálat ideje (az AFP- szűrés után két héttel).
Az AFP-lelet birtokában az ultrahangos orvos megnézi a babát a koponyájától a lábujjáig, legtöbbször megméri a koponyaátmérőt (BPD) és -körfogatot (HC), a hasfal-körfogatot (AC), a combcsont hosszát (FL) a magzat fejlődési ütemének, arányainak meghatározása céljából.
Ellenőrzi az agyállomány szerkezetét, az agykamrák tágasságát, a szájpadot, ajkakat, szemlencséket. Vizsgálja a mellkasi szerveket, különös tekintettel a szív billentyűire, üregrendszerére, benne a vér áramlási viszonyaira. A rekeszizom vonala alatt a hasüregben nézi a gyomortelődést, a vesék szerkezetét, a belek "fényességét" (ultrahang-visszaverő képességét), a húgyhólyag telődését. A folyadékkal telt gyomor és hólyag sötét foltként mutatkozik.
Ekkor látszik már biztosan a magzat neme is.
A 21. héttől, akiknél az előzmények (koraszülés), vagy a panaszok (alhasi görcsök) indokolják, érdemes a méhnyak hosszát és tágasságát rögzíteni hüvelyi ultrahang-vizsgálattal, hogy a fenyegető koraszülést időben felismerhessük.
 
26.hét
Laborok, evés utáni terheléses vércukorvizsgálat, ellenanyagszint mérés.
2 dl tej és egy zsemle elfogyasztása után 1 órával (7-es vércukorszint fölötti eredmény esetén) terheléses vércukorszint-vizsgálat, majd szükség esetén szénhidrátszegény diéta javasolt.
Eredménytelenség esetén diabetológus állítja be az inzulinos kezelést, javasolt ilyenkor valamelyik nőgyógyászati klinikán szülni.
 
30.hét
Ellenőrizzük a magzat növekedésének ütemét, a lepény működését és a magzatvíz mennyiségét.
A 4D ultrahangvizsgálat javasolt ideje.
33.hét
Labor kontroll, vérnyomás, testsúly ellenőrzés. A 4D ultrahangvizsgálat javasolt ideje
36.hét
Hüvelyi vizsgálat a méhnyak hosszának és a méhszáj tágasságának ellenőrzése céljából. Hetente CTG-vizsgálat: ellenőrizzük a magzati szívműködést, a méh fájás-tevékenységét, összességében a méhlepény működését. Megnézzük, hogy a méhlepény megfelelően látja-e el oxigénnel és tápanyaggal a magzatot.
Hüvelyváladék-tenyésztés Streptococcus-B baktérium fertőzés kizárása érdekében, mely a legtöbb súlyos újszülöttkori fertőzést okozza.
Vérnyomás, vizeletkontroll.
 
37.hét
CTG, szülészeti vizsgálat a méhnyak hosszának, tágasságának megállapítására. Vérnyomás, vizeletvizsgálat. A hüvelyváladék-tenyésztés eredményének megbeszélése.
 
38.hét
Hasonló a 37. heti vizsgálathoz.
39.hét
Ultrahangos súlybecslés, a lepényi működés ellenőrzése, a lepény ultrahangos képe, a magzatvíz mennyisége és a köldökzsinór-artéria ellenőrzése ún. áramlásvizsgálat segítségével.
A többi vizsgálat egyezik az előző heti vizsgálatokkal. A méhnyak állapota alapján javaslatot tehetünk programszülés irányába.
 
40.hét
A 38. heti vizsgálattal megegyező, kiegészíthető amnioszkópiával (a magzatvíz színének meghatározása a méhszájba vezetett fémcső segítségével). A 40. hét után a CTG vizsgálatok másnaponta kell, hogy kövessék egymást, 3-4 naponta ajánlott kiegészíteni áramlásvizsgálattal.
 
10 nappal a betöltött 40. terhességi hét után szülésindítás javasolt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://healthy.blog.hu/api/trackback/id/tr20931656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása